Dragonmusikkåren på turné

Helgen 16- 18 september åker Livgardets dragonmusikkår med fanvakt till Göteborg och Jönköping. Det blir både parad genom stan, gratiskonserter och uppträdande under Åby Stora Pris i Mölndal.

Livgardets dragonmusikkår kommer till Göteborg och Jönköping helgen den 16-18 september. Det blir både parader genom städerna och gratiskonserter. Foto: Försvarsmakten
Olof Karlander från Föreningen för den Beridna Högvakten överlämnade den 11 september fem nya hästar till Livgardet och överste Håkan Hedlund.
Olof Karlander från Föreningen för den Beridna Högvakten överlämnade den 11 september fem nya hästar till Livgardet och överste Håkan Hedlund. Foto: Försvarsmakten
Olof Karlander från Föreningen för den Beridna Högvakten överlämnade den 11 september fem nya hästar till Livgardet och överste Håkan Hedlund. Foto: Försvarsmakten

Säsongen för de beridna vaktparaderna till och från Stockholms slott är nu över. Därför kan soldaterna och hästarna glädja andra delar av landet med pompa och ståt, musik, vackra hästar och uniformer. Med på turnén är 26 hästar som rids av 24 musiker och två ryttare med fanor.

Den 16 september genomförs en parad genom Göteborg med start klockan 15.30 från Heden via Södra Vägen - Berzeligatan - Götaplatsen - Kungsportsavenyn - Östra Hamngatan - Gustav Adolfs torg.

Klockan 15.50-16.30 ger musikkåren en konsert till häst framför Rådhuset.

På plats finns också personal från Göteborgs garnision som informerar om arbete och utbildning i Försvarsmakten. Försvarsmakten har behov av både civil och militär personal.

Lördag den 17 september deltar den beridna högvakten på Åby Stora Pris i Mölndal. Där blir det dels öppet hus mellan 11-12 då publiken får träffa hästar och kuskar på nära håll dels en uppvisning i samband med de internationella travtävlingarna. Besöket i Göteborg avslutas med en gratiskonsert med på Hvitfeldska gymnasiet på lördagen klockan 19.00.

Evenemanget är ett samarbete mellan Livgardet, Försvarsmedicincentrum, Åby Travet och Föreningen för den Beridna Högvakten.

Dagen efter åker musikerna och hästarna vidare till Jönköping där de genomför parad med fanvakt och konsert på söndagen. Paraden genom centrala stan börjar klockan 13.00 och går över Munksjöbron mot Rådhusparken, där de klockan 13.30 genomför en figurativ konsert.

Programmet beräknas vara slut klockan 14.00, då paraden rider tillbaka mot Per Brahegymnasiet.

 

Föreningen för den beridna Högvakten