Ystad Military Tattoo bjöd på brakshow

Det blev en massiv uppvisning i ljus och ljud när cirka 600 musiker från åtta länder slogs om publikens uppmärksamhet under Ystad Military Tattoo 2011.– Det är lite som en tävling där man jämför sig med andra, sa Marcus Bauer från Marinens musikkår.

Föreställningen avslutas med att de cirka 600 deltagande musikerna spelar tillsammans. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Marcus Bauer från Marinens musikkår spelade oboe under tattoot.
Marcus Bauer från Marinens musikkår spelade oboe under tattoot. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Marinens musikkår genomför ett figurativt program.
Marinens musikkår genomför ett figurativt program. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Skotska Tayforth Pipes and Drums uppträder på Österportstorg.
Skotska Tayforth Pipes and Drums uppträder på Österportstorg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Marcus Bauer från Marinens musikkår spelade oboe under tattoot. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Marinens musikkår genomför ett figurativt program. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Skotska Tayforth Pipes and Drums uppträder på Österportstorg. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Under tattoot, som pågick 17-20 augusti, deltog 14 musikkårer och uppvisningsgrupper på tattooarenan och på Ystads gator och torg. Deltagarna genomförde figurativa program, spelade, sjöng och skämtade med publiken.
– De som deltar här är bland de bästa man kan hitta. Vårt mål är att genomföra ett traditionellt militärt tattoo som vi sätter vår egen prägel på, sa Stefan Bergström, chef för hemvärnets musikkår i Ystad och kassör i föreningen Ystad International Military Tattoo.

Mer än bara musik

Sedan starten 1999 har sex tattoon arrangerats i Ystad med omnejd. Höjdpunkten är på kvällen då deltagande kårer och grupper samlas på en upplyst arena och genomför ett tre timmar långt figurativt program där allt måste stämma på sekunden.
– Det svåraste är att hitta fokus innan man ska in på arenan. Det är ganska stimmigt med alla musiker bakom scenen, och sedan ska man in och prestera i tio minuter. Det är tufft, sa Marcus Bauer.
En av dem som arbetade med att få allting att klaffa under föreställningen var arenakoordinatorn Roger Bejefalk, före detta regementstrumslagare från Livgardet.
– Jag håller reda på att banden gör rätt saker och att allt flyter på. Om programmet är för långt så måste jag korta ned, och det är svårt om allt i programmet är uträknat på sekunden och anpassat till antalet steg som deltagarna tar på arenan. Det är mycket att hålla reda på, men det är skoj, sa Roger Bejefalk.

Internationell arena

Till årets deltagare hörde bland annat fyra svenska hemvärnsmusikkårer, den skotska säckpipegruppen Tayforth Pipes and Drums, den springande italienska fanfarmusikkåren Nino Tramonti Mario Crosta och band från Tyskland, Frankrike och Polen. Den återkommande händelsen har satt Ystad på kartan utanför kommunen och regionen. Samtidigt bygger tattoot på stöd från 150 frivilligarbetare och bidrag från sponsorer, partners och enskilda entusiaster.
– Det är tuffa tider rent ekonomiskt i Europa just nu, och det gäller att hålla i kostnaderna. Allmänheten köper färre biljetter och vi har tuff konkurrens. Därför är jag extra tacksam för alla våra engagerade frivilligarbetare, sa Stefan Bergström.

Mat och dryck

På plats fanns även, förutom musikkårer och uppvisningsgrupper, den ideella föreningen Fältbagarna och det militära kocklandslaget Team Culinar som försåg besökarna med mat, dryck och fika.
– Vi sålde ungefär 15 000 wienerbröd, sa fältbagaren Sven-Erik Scroeder.
Fältbagarna och Team Culinar är mobila och experter på att tillaga bröd och måltider under fältmässiga förhållanden.