World Scout Jamboree

Efter en något regnig inledning av World Scout Jamboree har vädret vänt och de nästan 40 000 scouterna får se Rinkaby skjutfält från dess soliga sida. Förutom alla scouter och funktionärer så strömmar det till besökare som vill uppleva Jamboreet. Under två dagar har Försvarsmaktens Team Culinar lockat mångas intresse med deras matlagningskunskaper i världsmästarklass.

Löjtnant Conny Andersson visar intresserade scouter hur man kan göra sin frystorkade mat lite godare. Foto: Patrik Ekstrand/Försvarsmakten
Många besökte Försvarsmakten och Team Culinar under måndagen och tisdagen på Worls Scout Jamboree, för att söka information om Svenska Försvaret och få tips om hur den frystorkade maten kan smaka lite bättre.
Många besökte Försvarsmakten och Team Culinar under måndagen och tisdagen på Worls Scout Jamboree, för att söka information om Svenska Försvaret och få tips om hur den frystorkade maten kan smaka lite bättre. Foto: Patrik Ekstrand/Försvarsmakten
Många besökte Försvarsmakten och Team Culinar under måndagen och tisdagen på Worls Scout Jamboree, för att söka information om Svenska Försvaret och få tips om hur den frystorkade maten kan smaka lite bättre. Foto: Patrik Ekstrand/Försvarsmakten

Det militära kocklandslaget Team Culinar tog som senast hem totala segern i världsmästerskapet i militär matlagning i november förra året. Under Jamboreet är de med och gästspelar i Södra skånska regementets rekryteringscontainer och visar hur man med enkla medel kan piffa upp sin frystorkade mat. De har dukat upp med enmanskök och de olika frystorkade rätterna som Försvarsmakten använder sig av. Med hjälp av kryddor och enklare ingredienser piffar de till rätterna och delar med sig av sina bästa tips.

Stewe Sandberg är i full fart med att blanda till frukostgröten. Förutom det kokta vattnet tillsätter han också lite äpple och kanel för att piffa till det.

– Genom att utgå från de färdiga rätterna kan man gör mycket, menar Stewe Sandberg.

– Med till exempel ingefära, vitlök och curry så blir den orientaliska kycklinggrytan riktigt god, tillägger Conny Andersson.

Både scouter och besökare i olika åldrar stannar till och kollar men när det är dags för provsmakning blir vissa först lite tveksamma.

– En del av de äldre besökarna säger sig ätit nog med frystorkat och militärmat men när de tagit en tugga blir de positivt överraskade. Även de yngre som först säger att de inte gillar det vill gärna ha mer när de väl smakat, säger Conny Andersson.

Jamboreet, som pågår i 12 dagar, är öppet för besökare varje dag mellan kl.10–18 fram till lördag den 6 augusti. Hittills har över 20 000 varit på besök. Förutom själva scoutupplevelsen så finns det gott om aktiviteter på plats. Försvarsmakten och Södra skånska regementet erbjuder förutom information även utmaningar som testmaskin för bland annat minne och logiskt tänkande och styrketävling i form av räckhäng. Onsdag till fredag, alltså 3–5 augusti, kommer representanter från Swedec, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, på besök och förevisar minpikning och pratar om mine awareness. Allt för att visa upp och informera om vad Försvarsmakten arbetar med när hela världen är på besök på det som i vanliga fall är P 7:s övningsfält.