Svensk soldat skottskadad

Vid åttatiden på lördagsmorgonen, svensk tid, sårades en svensk soldat i den svenska Afghanistanstyrkan när enheten han tillhör blev beskjuten. Attacken skedde i området omkring fyra mil väster om Mazar-e-Sharif, staden där huvuddelen av den svenska Afghanistanstyrkan är förlagd. Soldatens anhöriga är underrättade.

I området har attacker mot svensk trupp genomförts tidigare. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Alexander Karlsson/Combat

Det var under ett rutinuppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor som enheten med svensk personal besköts norr om byn Chimtal och en svensk soldat och en afghansk polis skadades. Soldaterna besvarade omedelbart elden.

Svenska sjukvårdsresurser som fanns på platsen påbörjade genast de initiala vårdinsatserna på den skadade soldaten och samtidigt begärdes en sjukvårdshelikopter in från Isaf, den internationella säkerhetsstyrkan inom vars ramar svensk trupp verkar, för att transportera den skadade till Mazar-e-Sharif.

Förstärkning i form av flygstridskrafter kallades också till platsen men dessa behövde aldrig öppna eld. Både den svenska Afghanistanstyrkan och de afghanska säkerhetsstyrkorna hade ett flertal enheter på platsen och därför skickades inga ytterligare enheter till platsen för attacken.

Den skadade soldaten, som är hemmahörande i Norrbotten, befinner sig nu på det välutrustade tyska fältsjukhuset i Mazar-e-Sharif. Han hade så pass svåra benskador att läkarna trots kvalificerade vårdinsatser inte lyckades rädda benet utan tvingades genomföra en amputation. Soldatens tillstånd är dock inte livshotande och han kommer i närtid att transporteras till Sverige för fortsatt vård.

– En ytterst duglig soldat har i dag betalat ett väldigt högt personligt pris för den svenska närvaron i detta sargade land, säger Rickard Johansson, chef för den svenska Afghanistanstyrkan.

En kompletterande rapport bekräftar också att en moståndare och en afghansk polisman dödades vid lördagens strider i området väster om Mazar-e-Sharif. Det kan heller inte uteslutas att ytterligare 3-4 motståndare dödats vid skottlosningen.

Den svenska Afghanistanstyrkan samarbetar på daglig basis med de afghanska säkerhetsstyrkorna eftersom denna samverkan är en central del i det svenska militära engagemanget i landet.

Observera! Detta är en uppdaterad version av den ursprungliga texten.