Soldat brännskadad i olycka

Under onsdagen brännskadades en svensk soldat när han brände sopor i fält. Han kommer att transporteras till Sverige i närtid för fortsatt vård. Anhöriga är underrättade.

Soldaten, som tjänstgör på ett av de svenska skyttekompanierna, var på uppdrag i området ungefär fyra mil väster om Mazar-e-Sharif, staden där huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd, när han ådrog sig brännskadorna.

När svensk trupp i Afghanistan ligger i fält bränner man med jämna mellanrum sina sopor och det var under en sådan bränning som olyckan inträffade. Det är i skrivande stund oklart exakt vad som hände när lågorna från elden slog upp och brännskadade soldaten på sidan av kroppen och i ansiktet.

Direkt efter olyckan påbörjade soldatens kamrater de första vårdinsatserna och sedan flögs den skadade med helikopter till det tyska fältsjukhuset i Mazar-e-Sharif.

Ambulansflyget från Akademiska sjukhuset i Uppsala är nu aktiverat och kommer att transportera den skadade soldaten till Sverige i närtid.