Sågspån, svett och glädje under hopputbildningen

– Vi har nu handgripligen förstått vikten och innebörden av drillens och överinlärningens betydelse för utbildningen av officerare och soldater säger kadetterna, Ragnar Öfverholm, Livgardet och Daniel Svensson, Amfibieregementet, när de utbildas i fallskärmshoppning.

Glädje Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
Stolthet
Stolthet Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Svett och sågspån
Svett och sågspån Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Stolthet Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten
Svett och sågspån Foto: Per Ingemarson/Försvarsmakten

Under de två senaste veckorna har den årliga hopputbildningen för Karlbergskadetterna genomförts i Karlsborg. Kadetterna har under dessa veckor övats i uthopp, falldrill och landningsövningar för att under onsdagen vecka två genomföra sina två första fallskärmshopp.

– Jag har fått ökad självkännedom och lärt mig att jag gör rätt i pressade situationer när kroppen inte alltid vill göra det som hjärnan säger kommenterar Daniel Svensson.

– Vårt mål har varit att visa på drillen och föregångsmanna skapets betydelse för kadetterna i deras framtida roll som chef och ledare säger en av hoppmästarna vid K 3 Hoppmästargrupp som varit instruktör vid kursen.

Veckorna avslutades med ceremoni i gamla Fallskärmsjägarskolans läger där kadetterna fick fallskärmsvingarna i brons av sina instruktörer som bevis på godkänd kurs. När kadetterna nu åker hem är svetten avduschad men glädjen över prestationen finns kvar samt ett och annat sågspån trillar fortfarande fram som en påminnelse om passen i hopphallen.