Prova multitest på sportfestival

Den 26-28 augusti genomför Scandinavian Sport & Fitness Festival på Kistamässan i Stockholm. – Försvarsmakten vill, genom att vara festivalens huvudsponsor, profilera sig som en arbetsgivare som tycker att träning och hälsa är viktigt, säger Fredrik Svahn som är Försvarsmaktens marknadschef.

Fysisk träning är en del av vardagen för soldater och officerare. Foto: Nicklas Gustafsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten erbjuder festivalbesökarna att genomföra Försvarsmaktens multitest, ett test bestående av fem olika styrkeövningar (armhävningar, situps, rygghäng, räckhäng och spänsthopp) som mäter den fysiska nivån hos den enskilde. Den som vill utmana sig själv på det mentala planet, kan kasta sig ut från fem meters höjd i en fallskärmssimulator. För de besökare som är sugna att prova på mer militärisk träning så kommer Desirée Ohlsson från Blekinge flygflottilj, F 17 att leda ett så kallat brakpass från scenen. Brak står för buk, rygg, armar, knän och är ett träningspass för att bygga upp soldaterna fysik så att de inte skadar sig under sitt arbete som många gånger är fysiskt krävande med tunga lyft och långa marscher.

Förutom Försvarsmaktens aktiviteter kommer det finnas massor av andra sporter att prova på, uppvisningar att titta på och föreläsningar att lyssna till. Det är första året som festivalen genomförs i Skandinavien och initiativtagaren Ulf Laurang har hittat inspirationen i Italien där en liknande festival genomförs varje år.

– Vi ser träning som en självklar del av jobbet. Genom att medverka vid festivalen vill vi skapa intresse för vår verksamhet och rekrytera kvinnor och män som gillar träning, säger Fredrik Svahn.