Oförändrat läge i norra Kosovo

Oroligheterna i norra Kosovo och dispyten kring kontrollstationerna är nu inne på andra veckan. KFOR-styrkorna har fortsatt kontroll över stationerna och ser till att svara för säkerhet och rörelsefrihet i området.

Kosovoserberna fortsätter att mobilisera och upprättar vägspärrar. I folksamlingarna förekommer både kvinnor och barn som fungerar som mänskliga sköldar. KFOR-styrkorna öppnar successivt de vägspärrar som sätts upp, men försäkrar sig om att inte äventyra säkerheten för tredje part. 

 De politiska förhandlingarna verkar ha gått i stå, men idag blev det officiellt att KFOR begärt ytterligare förstärkningar till området. Skadeläget är oförändrat och i centrala Kosovo där den svenska militära personalen befinner sig har man nu lättat på beredskapsgraden.