Nordiskt kadettmöte i Varberg

Ett regnigt avslut på ett i övrigt soligt kadettmöte som gick av stapeln i Varberg. En tävling som präglats av samarbete, viljestyrka och vänskap, och som bjöd på spänning från första till sista dag.

Det danska laget vann tävlingen i årets nordiska kadettmöte. Foto: Emil Olofsson/Försvarsmakten
Segling är en av grenarna.
Segling är en av grenarna. Foto: Emil Olofsson/Försvarsmakten
Segling är en av grenarna. Foto: Emil Olofsson/Försvarsmakten

Det nordiska kadettmötet gick av stapeln för 64:e gången, och i år var det Varbergs tur att få äran att vara värd. I hamnen kunde man beskåda skolfartyg från de övriga nordiska grannländerna och under hela helgen fanns möjlighet för invånarna i Varberg att se kadetter tävla i olika grenar.

Kadetterna tävlar under tre dagar i grenar som volleyboll, segling, simning, naval combat course, terränglöpning, dragkamp och fotboll. Lagen var jämna och kadettmötet skulle inte avgöras förrän under sista grenen som var fotbollsturneringen.

Syftet med Noca är att kadetter från de nordiska grannländerna skall kunna mötas, umgås och skapa kontakter då kadetterna i framtiden med stor säkerhet kommer arbeta över de nordiska gränserna. Idag förekommer redan flera samarbeten mellan de nordiska grannländerna. Under dagarna möts kadetterna i olika grenar för att sedan under kvällen mötas upp i ett samlingstält och prata om dagens bedrifter och lyssna på livemusik.

Men det handlar inte endast om fysiska prestationer. Ett nytt inslag i år var ett seminarium som behandlade hur säkerhetsläget ser ut i vår gemensamma region idag och hur vi i de nordiska länderna kan arbeta mot ett bättre samarbete. Fyra grupper med 8-10 deltagare i varje grupp hade ett ämne var, som behandlades och sedan redovisades med efterföljande diskussioner.

Efter en spännande fotbollsturnering kunde det ändå fastställas att Danmark hade årets starkaste lag tätt följt av Sverige. På tredje plats kom Norge och på fjärde plats kom Finland. Fullständiga resultat finns att läsa på Noca:s officiella hemsida, www.noca.se.