Många vägar till jobb i Försvarsmakten

I början av 2012 kommer Norrbottens flygflottilj för första gången utbilda en GMU-pluton. Vad kan man göra efter GMU, och hur är soldatlivet i Luleå? På Nolia-mässan i Umeå finns Daniel och Per med svar.

Yrke soldat. Är det något för dig? Försvarsmakten finns på plats på Stora Nolia i Umeå tills på söndag. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Daniel Granström från F 21 på Stora Nolia i Umeå.
Daniel Granström från F 21 på Stora Nolia i Umeå. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Per Svärd från F 21 är yrkesvägledare. Träffa honom i aktivitetsparken på Stora Nolia.
Per Svärd från F 21 är yrkesvägledare. Träffa honom i aktivitetsparken på Stora Nolia. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Daniel Granström från F 21 på Stora Nolia i Umeå. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten
Per Svärd från F 21 är yrkesvägledare. Träffa honom i aktivitetsparken på Stora Nolia. Foto: Cecilia Andersson/Försvarsmakten

Omkring 12000 besökare om dagen gör Nolia till Sveriges största besöksmässa. Nolia hålls öppen i över en vecka, och på det enorma området trängs tusentals utställare. I kanten av den lummiga aktivitetsparken finns Försvarsmakten under hela mässan.
– Här vet vi allt om vägen in i Försvarsmakten, säger Per Svärd, yrkesvägledare på F 21.

Arbetsplatsen

Daniel Granström är förste sergeant på F 21. Han trivs på sin arbetsplats, som ligger fyra kilometer från centrala Luleå.
– Man får det bästa av två världar - storstad och natur. Dessutom är flottiljen ganska liten, och man lär känna arbetskamraterna snabbt. Det är en personlig arbetsplats med god gemenskap, säger han.
Förutom närhet till skärgård och stad, går det snabbt att ta sig till andra delar av landet med flyg.

Flera vägar

För de 30 tjejer och killar som väljer att göra GMU på F 21 finns det flera vägar att gå efter genomförd utbildning.
– Vill man stanna på F 21 kan man börja en sex månaders provanställning som soldat inom flygbassäkerhet eller R3 - räddning, röjning och reparation. Eller så går man aspirantutbildningen för att sen läsa till specialistofficer inom teknik, ledning eller underrättelse och säkerhet, säger Per Svärd.

Framtidens försvar

Många besökare har frågat Daniel Granström om det längre finns något svenskt försvar eftersom värnplikten ligger vilande.
– Det gör det i allra högsta grad. Försvarsmakten och det nya insatsförsvaret byggs upp för fullt, och vi behöver många tjejer och killar som vill vara med och göra skillnad, avslutar han.

Det här kan du göra efter GMU omgång 1 på F 21

Soldat

- Flygbassäk
- R3

Specialistofficer

- Teknik/Flygtekniker
- Teknik/Marktekniker mekanik
- Teknik/Marktekniker elektronik
- Ledning/Samband luft
- Undsäk/Bildtolk
- Undsäk/Undsäk luft

Reservofficer

- Luftstrid/Flygledare

Vill du vara med och göra skillnad? Sök GMU innan 11 september. Välkommen med din ansökan!