Kungen och tusentals besökare hyllade P 7

Under söndagen firade Södra Skåningarna, P 7, att det var 200 år sedan regementet sattes upp. Kungen, överbefälhavaren, arméinspektören och landshövdingen i Skåne var några av gästerna som deltog i firandet, tillsammans med flera tusen besökare från när och fjärran.

– Jag gratulerar Södra skåningarna till de tillryggalagda 200 åren och önskar er ytterligare minst 200 år, konstaterade överbefälhavaren i sitt tal.

C P7, överste Jan Pålsson tar emot vår nya fana från HM Carl XVI Gustav. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Gamla fanan på väg ut, fanförare Lt Pontus Tyrling.
Gamla fanan på väg ut, fanförare Lt Pontus Tyrling. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
KP-bil, splitterskyddad trupptransport modell 1942. På tidigt 60-tal tjänstgjorde fordonet under FN-flagg i Kongo, då vitmålat.
KP-bil, splitterskyddad trupptransport modell 1942. På tidigt 60-tal tjänstgjorde fordonet under FN-flagg i Kongo, då vitmålat. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Gamla fanan på väg ut, fanförare Lt Pontus Tyrling. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
KP-bil, splitterskyddad trupptransport modell 1942. På tidigt 60-tal tjänstgjorde fordonet under FN-flagg i Kongo, då vitmålat. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten

Kung Carl XVI Gustaf passade på att överlämna en ny fana till chefen för P 7, överste Jan Pålsson. En regementsfana överlämnas traditionellt alltid av kungen och nu var det dags eftersom den gamla blivit sliten.

Kombinationen av regementets dag och 200-årsjubileum uppskattades även av allmänheten. Ca 5 000 besökare tog sig ut till Revingehed denna blåsiga söndagseftermiddag. Förutom ceremonin, en historisk förbimarsch och en modern stridsförevisning inklusive helikopterevakuering, så fick många avnjuta ärtsoppa från fältköket och wienerbröd från fältbageriet.

Flera massmedier, både TV, papperstidningar och webbtidningar, var på plats och visade intresse för Södra Skåningarnas firande. Vid pressträffen lyftes även det faktum fram att 200-åringen är på väg att bli Sveriges modernaste regemente, i och med införandet av den nya Pansarterrängbil 360 som blir unik för bataljonen vid P7.