Internationell insats inför storpublik

– Det är en fantastisk känsla att marschera in på en fullsatt arena med 9 000 åskådare i publiken, säger Malin Gustavsson musiker i Arméns musikkår. De gjorde nyligen stor succé på Basel Tattoo. För rekryterna var det deras sista framträdande.

Försvarsmusiken har stor internationell erfarenhet. Arméns musikkår med David Lindberg i spetsen var nyss i Basel. I augusti åker Marinens musikkår till Ystad International Tattoo. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Det var många speciellt sammansatta grupper för Basel international tattoo. OzScot Dance från Australien förstärkte Pipes and Drums från The Royal Regiment of Scotland.
Det var många speciellt sammansatta grupper för Basel international tattoo. OzScot Dance från Australien förstärkte Pipes and Drums från The Royal Regiment of Scotland. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Björnskinnsmössan vittnar om att du är på den allra högsta nivån. Här från The band of Her Majestys Coldstream och Band of the Grenadier Guards, England.
Björnskinnsmössan vittnar om att du är på den allra högsta nivån. Här från The band of Her Majestys Coldstream och Band of the Grenadier Guards, England. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Varje framträdande inleddes med fyrverkerier. Totalt besökte 120 000 personer Basel International Tattoo - även kunglig närvaro av översten i 11. Hussars, Prince Michael of Kent.
Varje framträdande inleddes med fyrverkerier. Totalt besökte 120 000 personer Basel International Tattoo - även kunglig närvaro av översten i 11. Hussars, Prince Michael of Kent. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Det var många speciellt sammansatta grupper för Basel international tattoo. OzScot Dance från Australien förstärkte Pipes and Drums från The Royal Regiment of Scotland. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Björnskinnsmössan vittnar om att du är på den allra högsta nivån. Här från The band of Her Majestys Coldstream och Band of the Grenadier Guards, England. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Varje framträdande inleddes med fyrverkerier. Totalt besökte 120 000 personer Basel International Tattoo - även kunglig närvaro av översten i 11. Hussars, Prince Michael of Kent. Foto: Patrick Straub/Basel International Tattoo
Ett internationellt militärt tattoo har alla funktioner som en större internationell militärövning har till exempel Cold Responce. Ett tattoo är dock alltid skarp insats. Planeringen består av ett flertal möten om deltagande musikkårer, finansiering, transporter och annan logistik. Specialförband såsom fanfargrupper med de främsta trumpetarna, har egna produktionsrör med egna behov och krav.
I Basel hade Arméns musikkår (AMK) en framträdande roll. Det gemensamma framträdandet med trumpeter anfördes av 1.sergeant Johan Nordfeldt. Och precis som större militära övningar ofta avslutas med ett rejält anfall med flygunderstöd, gärna inlett av luftlandsättning som följs av marktrupper understödda av tungt artilleri och attackhelikoptrar och alla funktioner närvarande, avslutades tattooet i Basel på samma sätt.

Samtliga musikkårer marscherade in till musik och spelade därefter tillsammans en kvalificerad konsert som tagit avsevärd tid att repetera in. Även där hade AMK en stor roll. Regementstrumslagare fanjukare David Lindberg ledde en del av den samlade insatsen och var något av en publikfavorit. Han intervjuades sju–åtta gånger av media och schweizisk television spelade in tattooet för senare sändning. Musikdirektör major Mats Janhagen kvalitetssäkrade inledningsvis den musikaliska delen av AMK:s framträdande.

Totalt framträdde de 22 militärmusikkårerna, från Schweiz, England, Skottland, Australien, Tyskland, Sydafrika med flera, 17 gånger inför 120 000 personer. Biljetterna kostade 700-1500 kronor och delar av intäkterna går till välgörande ändamål.

Givande möten

Logistik och personalvård var utmärkt och gav utrymme för möten och diskussioner om framtida framträdanden, det militärmusikaliska klimatet och jämförelser av varandras framträdanden.
– Mötet med kollegor från andra delar av världen är spännande och inspirerande, säger Malin Gustavsson.

De talade bland annat om att tyska militärmusiker ibland dansar med instrumenten, om engelska kollegors 350 meter långa vaktparad, samt att den australiska kåren ibland hoppar som kängurus. Men det som mest skiljer ett tattoo från vardagen menar Malin Gustavsson är upplevelsen och fokuseringen på musiken.
– Försvarsmusikens uppgift till vardags är att stå för musik vid vaktparader, ceremonier och evenemang inom Försvarsmakten och staten och därutöver ge konserter för allmänheten. Vid vaktavlösningen på Stockholms slott är vi ett komplement till vaktstyrkan och fyller en ceremoniell funktion. Men vid ett tattoo står orkestern och dess musik helt i fokus, säger hon.

Det roligaste är att få visa det figurativa programmet, som kåren årligen har premiär med på Konungens födelsedag den 30 april.
– Det är en fantastisk känsla att marschera in på en fullsatt arena med 9 000 i publiken. Vi har ett program som tydligt speglar det unika med just Arméns Musikkår och jag känner mig stolt över att vara en del av detta, säger hon.

Sista spelningen

Spelningarna i Basel var de sista för de 15 rekryterna vid kåren. De hyllades med båda hurrarop och tal av chefen för AMK, Göran Mellblom. Bakom sig har de ett drygt år med ett otal vaktparader och deltagande i statsceremoniella sammanhang. Därtill stora konserter både i Stockholm och ute i landet, bland annat med Peter Jöback och Elin Bemark. Flera av er har säkert sett dem i teve också.
Arméns musikkår har nu semester. De beridna vaktavlösningarna med Livgardets dragonmusikkår i täten återkommer i veckan och Marinens musikkår löser bland annat uppdrag i Varberg. I augusti ska de delta på Ystad International tattoo. Aktuell konsertinformation finns i generalprogrammet på www.forsvarsmakten.se/fomus.

Filmer från Basel finns på Youtube. Sök på Basel tattoo 2011 Swedish Army Band eller klicka på länken till höger.