Givande samarbete mellan polisen och försvaret

På Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå är tempot högt. Förra året föddes 227 schäfervalpar. Flera av dem kommer att tjänstgöra hos polisen.– Det här betyder oerhört mycket för oss. Vi behöver ständigt nya hundar till vår verksamhet i hela Sverige, säger Harry Nilsson på polisen i Västerbotten.

Gott samarbete. Harry Nilsson är länshundbefäl på polismyndigheten i Västerbotten. Försvarsmakten säljer ofta schäfervalpar till polisen, som annars har svårt att få tag på bra tjänstehundar. Foto: Cecilia Andersson/Infosoldat
Under mässan Stora Nolia i Umeå rekryterade polisen och Försvarsmakten fodervärdar.
Under mässan Stora Nolia i Umeå rekryterade polisen och Försvarsmakten fodervärdar. Foto: Cecilia Andersson/Infosoldat
Under mässan Stora Nolia i Umeå rekryterade polisen och Försvarsmakten fodervärdar. Foto: Cecilia Andersson/Infosoldat

I två år har Polismyndigheten i Västerbottens län och Försvarsmaktens hundavelsstation i Sollefteå samarbetat.
– När hundarna gör lämplighetstestet hos oss är polisen alltid med. Då ser vi direkt vem som har störst nytta av hundens specifika egenskaper, säger Lars Åhman, ställföreträdande chef på avelsstationen.
Polismyndigheterna i Sverige har ingen egen hundavel. Tills för två år sedan fick de förlita sig helt på privata uppfödare.
– Det är jättesvårt att hitta hundar med rätt egenskaper, därför blev samarbetet med Försvarsmaktens hundtjänstenhet lite av vår räddning, säger Harry Nilsson.

Olika önskemål

Idag har polisen i Västerbotten tio tjänstehundar, varav en är född på Försvarsmaktens hundavelsstation. Ungefär fyra eller fem av 15 lämpliga hundar som testats säljs till polisen.
– Samarbetet går ut på att varje hund ska arbeta där den presterar bäst. Till exempel eftersträvar polisen hundar med kamplust, förklarar Lars Åhman.

Bra stam

Försvarsmaktens avelsstation använder bara schäfrar där de eftersträvade egenskaperna är väl dokumenterade bakåt i stamtavlan, vilket gör att verksamheten långsiktigt leder till en bra stam av arbetshundar.
– Vi är förstås jätteglada över den här möjligheten, och hoppas att samarbetet fortsätter resultera i många bra tjänstehundar, säger Harry Nilsson.