Tuffa tag i militär femkamp

Följ det svenska femkampslaget till Military World Games  i Brasilien under juli månad. Hur förbereder de sig? Hur ser en tävlingsdag ut? Kom innanför skinnet på våra aktiva när de möter världens bästa.

David Nilsson i militära femkampslaget. Foto: Försvarsmakten
David Nilsson.
David Nilsson. Foto: Försvarsmakten
David Nilsson. Foto: Försvarsmakten

Den 16-24 juli 2011 genomförs militära OS (MWG) för femte gången. Spelen hålls var fjärde år och har tidigare gått i Italien, Kroatien och Indien.
I år genomförs mästerskapet i Rio de Janeiro, Brasilien. Spelens arrangeras av den internationella fredsfederationen CISM.

Spelen är viktiga för att skapa fredsmässiga kontakter mellan nationer som annars är i krig med varandra – mottot är ”Fred genom sport”. Militära OS är logistikmässigt nästan lika stort som sin civila motsvarighet men mer betydelsefullt för världsrelationerna. Spelen har över 8000 deltagare.

Brasilien ska arrangera civila OS 2016 och ser militära OS som ett viktigt genrep. Samma arenor och nybyggda byar för aktiva kommer att användas.

Sverige deltar med en 110 personer stark trupp bestående av tävlande, ledare och funktionärer. Svenskarna deltar i maratonlöpning, triathlon, orientering, militär femkamp, marin femkamp, flygfemkamp, fallskärmshoppning, skytte och fäktning/värja.

David leder laget – och skriver bloggen

David Nilsson är 32 år och har haft en mycket framgångsrik karriär som militär femkampare. Under åren 2000–2008 deltog han som aktiv i ett 30-tal mästerskap på högsta nivå, däribland nio VM och ett  Military World Games (MWG).

David ingick i Försvarsmaktens satsning på idrott, FM-Elit, under åren 2006-2008.

Just nu leder han det militära femkampslaget till militära OS i Brasilien (MWG). Mästerskapet startar den 16 juli och listar de bästa i världen. Den svenska truppen består av herr- och damlag som tävlar både individuellt och i lag.

Militär femkamp består av grenarna banskjutning med gevär, hinderbana, hindersimning, handgranatskastning, samt terränglöpning.

När han inte leder femkampslaget arbetar David som idrottsofficer på Helikopterflottiljen.

» Följ David på mwg-bloggen.se (nytt fönster)