Stenkastning och vägspärrar

Förhoppningen att läget vid gränsstationerna i norra Kosovo skulle stabilisera sig gick inte i uppfyllelse. Rapporter från området säger att det är fortsatt stökigt och oroligheterna intensifierades under fredagen. KFOR har därför tagit kontrollen över gränspassagen.

Kosovoserber mobiliserade igen i går fredag och det har förekommit skottlossning och stenkastning. Folkmassorna har dessutom försökt upprätta vägspärrar på sträckan upp mot gränsen. KFOR har därför förstärkt styrkorna i området och har tagit kontrollen över gränspassagen och ser till att svara för säkerhet och rörelsefrihet. Kosovopolis och internationell europeisk polis (Eulex) är också på plats.

– Just nu råder näst högsta beredskapsgrad i norr. I centrala Kosovo, där den svenska militära personalen befinner sig är läget lugnt och stabilt, men beredskapen är förhöjd även här. På KFOR-högkvarteret jobbar man nu i skift och all ledighet, så kallad leave, är för närvarande inställd, säger Anders Stach, chef för den svenska KFOR-styrkan KS 23.

Under oroligheterna i norr har hittills en Kosovopolis dött, ett mindre antal civila har skadats, men ingen KFOR-personal är skadad.