SM-guld för Livgardets Mary Boqvist

Mary Boqvist vann inte bara ett, utan två, SM-guld i helgen. Dels vann hon den individuella militära femkampen, dels vann hon lagguldet tillsammans med kollegan Jenny Lindkvist.

Förste sergeant Jenny Lindkvist från 14. Militärpoliskompaniet och löjtnant Mary Boqvist vann lagguld i SM i militär femkamp som hölls i Halmstad. Tävlingen direktsändes i SVT Play. Foto: Försvarsmakten
Till vardags är Mary Boqvist IT-säkerhetschef på 13. Säkerhetsbataljon.
Till vardags är Mary Boqvist IT-säkerhetschef på 13. Säkerhetsbataljon. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Till vardags är Mary Boqvist IT-säkerhetschef på 13. Säkerhetsbataljon. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

En strålande glad löjtnant Mary Boqvist är tillbaka på jobbet i Kungsängen efter en mycket lyckad tävlingshelg i Halmstad. Där hölls SM-veckan, som inkluderade bland annat militär femkamp, som är Marys tävlingsgren.
– Det känns jättekul! Jag har haft bra poäng i tävlingssammanhang tidigare, men inte fått så mycket mer för det än någon ficklampa eller så. Nu var vi en del i SM-veckan med övriga sporter och nu vet en större del av den civila världen att vi finns, säger Mary.

Som att springa i ångbastu

Mary var bäst i tre av fem grenar: hinderbana, simhinderbana och kast med handgranat. Hon blev fyra i skytte och fyra i terränglöpning. Där kunde hon kosta på sig att fokusera på att komma i mål, eftersom hon låg så bra till tidsmässigt innan loppet. Och det var tur, för det var ett tungt lopp.
– Det var riktigt varmt så det kändes som om det inte fanns något syre när man försökte hämta luft. Och en stor del av löpningen skedde på gräs, som det ångade från. Så det var som att springa i en ångbastu. Det sög i benen, men det var bra träning, säger Mary.

Militära OS nästa

Nu är det bara att ladda om och sikta mot Brasilien. Den 16-24 juli genomförs Militära OS i Rio. Mary är en av dem som Livgardet skickar till spelen. Kollegan Jenny följer inte med.
– Det känns jättekul att vara med på världsmästerskapet, det har varit målet med de senaste årens träning och jag har sett fram emot det länge, säger Mary.
Mary har tränat och tävlat i militär femkamp de senaste tre åren. Femkamp innebär att det är många grenar med olika tekniker som man måste få ordning på för att prestera bra resultat. Man måste träna mycket och ha viljan och tiden att offra sig.
– När jag började var vi få tjejer, men nu är vi ett tiotal i Sverige. Det gör det roligare att träna och tävla. Hinderbanan är min favoritgren, jag är bra på den, så det är väl därför det är en favorit. Löpning är min svaghet, men det har gått framåt. Jag har fokuserat på att bli bättre, säger Mary

Personbästa i Finland

Mary gjorde nytt personbästa i Finland på Nordiska Mästerskapen på 4940 poäng, på SM blev det 4815 poäng. Målet i Brasilien är 5000 poäng. Något som är möjligt, men det är mycket som ska klaffa. Som femkampare måste man inte vara bäst på allt för att vinna på poäng, det gäller att ha en hög lägstanivå.
– Nu ska jag fokusera på kvalitetsträning inför världsmästerskapet. Det gäller att vila ordentligt för att få ut så bra effekt av träningen också. Mentalt blir det lättare och lättare att ladda upp för varje tävling och det är skönt att ha SM i bakhuvudet. Men jag är försiktig med att förvänta mig för mycket, jag tar det som det kommer, säger Mary.