Skadad soldat i Sverige

Den soldat som i onsdags skadades vid en attack med en vägbomb i Afghanistan landade på Ärna flygfält i Sverige på torsdagskvällen, 38 timmar efter skadan.

Generalmajor Bernt Grundevik böjer sig fram för att hälsar på den hemkomna soldaten, bredvid står överste Rickard Johansson, förbandschef FS 21, i ökencamo. Båda tog emot den skadade soldaten vid Ärna flygfält i Uppsala. Foto: Marcus Boberg

Ambulansflyget från Akademiska sjukhuset landade klockan 20.30 där bland andra arméinspektör Berndt Grundevik och förbandets chef Rickard Johansson mötte honom. Den skadade lyftes över i ambulans som körde till Uppsala akademiska sjukhus, där de anhöriga anslöt.

– Den svenska strategiska evakueringen tillsammans med det tyska fältsjukhuset och samarbetet med de amerikanska Medevac-helikoptrarna har fungerat mycket bra. Många har gjort sitt yttersta för att snabbt och smidigt få hem soldaten till sina anhöriga och till fortsatt vård i Sverige, säger generalmajor Berndt Grundevik. 

För den skadade soldaten väntar nu fortsatt vård på Akademiska sjukhuset. Hans båda kamrater som skadades lindrigare vid attacken är tillbaka vid förbandet på campen i Afghanistan.