Redo för högvakt

Den, såhär års, annars tysta hangarplattan fylls denna sommarkväll med ljudet av trummor, trumpeter, klarinetter och cymbaler. Mellan de klassiska verken och taktfasta marscherna delar hemvärnstrumslagaren ut tydliga instruktioner till sin orkester.

Trummslagare ur Hemvärnets musikkår Östergötland Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten
Hemvärnstrumslagare Maria Orell.
Hemvärnstrumslagare Maria Orell. Foto: Anna Lindh/Försvarsmakten

Det är Hemvärnets musikkår i Östergötland som några dagar innan de ska gå högvakt vid Kungliga slottet i Stockholm genomför sin generalrepetition. Platsen är Helikopterflottiljen, Malmen i Linköping och cirka 40 musikanter har kommit tillresta från hela Östergötland för att öva tillsammans inför sitt ärofyllda uppdrag. 

– Det är viktigt att alla detaljer sitter inför våra framträdanden. Vi är en populär musikkår som rent musikaliskt står oss mycket bra i jämförelse med övriga av landets musikkårer. Det är viktigt att öva så att vi kan visa och upprätthålla vår höga kvalitet, säger Maria Orell, hemvärnstrumslagare och tillika ansvarig för musikkårens genomförande under högvakten. 

Hemvärnets musikkår i Östergötland får varje år mellan sex till nio så kallade pliktuppdrag som de ska genomföra. De har genom åren exempelvis representerat Sverige utomlands, spelat vid statsbesök, på Nijmegen-marschen i Holland två år i rad och nu senast kronprinsessbröllopet förra året. Musikkåren har deltagit vid Högvakten ett flertal gånger tidigare. 

– Varje dag kommer cirka 2 000-3 000 besökare och tittar på Högvakten, och när det är dags för oss att spela känner man sig verkligen stolt när man går in, säger Leif Wangin, 2:a dirigent, Hemvärnets musikkår i Östergötland. 

Hemvärnets musikkår i Östergötland består av cirka 60 fritidsmusiker, som till vardags jobbar med något helt annat. Orkestern träffas regelbundet en dag i veckan och tränar tillsammans. Musikkåren tillhör idag Helikopterflottiljen på Malmen. 

Vill du se, och kanske framför allt höra Hemvärnets musikkår i Östergötland spela vid Högvakten, besök Stockholms slott 14-16 juli klockan 12.00.