Piloter tränar för strid

Som stridspilot måste du behärska alla moment – förberedelser, navigering och överlevnad vid en eventuell utskjutning. Moment somflygfemkamparna tävlar i under veckan i Brasilien.

Joans Eriksson fran F21 under hindersimningen. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
Johan Arvidsson fran F21 gor sig redo for sitt lopp.
Johan Arvidsson fran F21 gor sig redo for sitt lopp. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
Faktning tranar rorelseformagan och precisionen.
Faktning tranar rorelseformagan och precisionen. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
Johan Arvidsson fran F21 gor sig redo for sitt lopp. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
Faktning tranar rorelseformagan och precisionen. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten

Militära OS har gått in i sin andra hälft och det märks på spelens intensitet. Det är full aktivitet i alla militära anläggningar runt Rio.

Flygfemkamparna har avverkat hindersimning och fäktning. Två grenarsom relaterar till tjänsten mer än man kan tro. Som flygförare måste du agera med precision och smidighet. I fäktning är du ständigt i rörelse och måste attackera i rätt situation och i hindersimning tränas förmågan att ta sig fram under vatten, något som kan behövas vid flykt.
- Killarna i laget jobbar alla i tuffa befattningar och har nytta av flygfemkampen i tjänsten, säger ledaren Claes Bernander. 

För att få bättre konkurrens i laget satsar ledarna brett på kadettnivån. Erik Dahlberg är i vanliga fall fäktningstränare på Karlberg. 
- Jag har kört en del simpass med kadetterna på fritiden. Dessutom berättar aktiva femkampare om de roliga tävlingsupplevelser man får, säger Erik.

När man betraktar laget slås man av den avslappnade samhörighet de utstrålar. Tre av killarna jobbar på F21: Jonas Eriksson, Johan Arvidsson och Henrik Björling. Ivar Nelson jobbar på F17.
- Vi är ett roligt gäng, säger Jonas Eriksson. 

Han och Ivar Nelson har just intervjuats av brasiliansk TV som visar stort intresse för svenskarna.
- Vi har en väldigt speciell relation med Brasilien. Vi tränar alltidihop och de har varit i Sverige vid flera tillfällen på läger,berättar Claes Bernander.
- Och det var långt innan Gripenaffären kom på tal, avslutar han med ett leende.