På väg mot Brasilien

Edith Blomquist, en 25-årig löjtnant och instruktör på grundläggande militär utbildning och Fredrik Hallsten, en 42-årig civilanställd chef på marina basbataljonens teknikavdelning är två vältränade medarbetare på Marinbasen. Båda ska tävla i de militära olympiska spelen eller Military World Games som är det officiella namnet och som kommer att äga rum i juli i Brasilien. Båda halkade in på sina respektive idrottsgrenar genom jobbet.

I full fart tar sig Edith Blomquist fram över hinderbanan. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Fredrik Hallsten tränar inför sommarens tävlingar i Brasilien.
Fredrik Hallsten tränar inför sommarens tävlingar i Brasilien. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"Det är charmen med tävlingen att man måste ladda om till 110 procent efter varje gren", säger Edith Blomquist.
"Det är charmen med tävlingen att man måste ladda om till 110 procent efter varje gren", säger Edith Blomquist. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"När man simmat klart är det bara att kasta sig på cykeln som står redo med skorna i pedalerna", säger Fredrik Hallsten.
"När man simmat klart är det bara att kasta sig på cykeln som står redo med skorna i pedalerna", säger Fredrik Hallsten. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
Fredrik Hallsten tränar inför sommarens tävlingar i Brasilien. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"Det är charmen med tävlingen att man måste ladda om till 110 procent efter varje gren", säger Edith Blomquist. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"När man simmat klart är det bara att kasta sig på cykeln som står redo med skorna i pedalerna", säger Fredrik Hallsten. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten

För Fredriks del började det för fem sex år sen när någon gick runt i korridorerna på jobbet och försökte hitta intresserade till Vasaloppet. Försvarsmakten uppmuntrade personalen att vara med i klassikerna (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet) och ordnade bussresor till och från tävlingarna.

– Jag hörde någon säga att "jag inte hinner komma i form till dess" och då tänkte jag att "nu ska jag testa" och på den vägen är det. Jag åkte Vasaloppet och sedan följde resten av klassikerna. Jag gjorde snabbt stora förbättringar och började tävla mot mig själv. Min bror höll på med triathlon så jag halkade in på det spåret. Och triathlon är en försvarsmaktssport så nu tävlar jag i det, säger Fredrik.

Triathlon går ut på att man simmar, cyklar och springer i rak följd. För militära OS är distanserna 1500 meter simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning. Vinnartiden brukar hamna runt 1h 45-50min.
– Det är toppen att få representera Sverige i de här tävlingarna. Det har berikat mig och jag hade inte fått vara med om liknande saker annars, säger Fredrik.

– Varför jag gör det? För att må bra. Vid trettiofem kunde jag vakna med ont i nacken och i ryggen men det gör jag inte nu. Vi har möjlighet att träna tre timmar per vecka på arbetstid och det finns de som klagar på högt blodtryck och sömnsvårigheter och jag tror att många skulle vinna på att utnyttja möjligheten att träna på arbetstid, säger Fredrik.

För Edits del startade det under officersutbildningen. Edith har en bakgrund inom brottning och rugby men halkade in på triathlon under sin officersutbildning via Elisabeth Hökerberg.
– Men jag var mer sprinter än långdistansare så jag hoppade över till marin femkamp, säger Edith.

De fem grenarna i den marina femkampen är: hinderbana, livräddning,
sjömanskap, hindersim och amfibielöpning.
– I sjömanskapet måste man ha is i magen och jobba taktiskt och metodiskt och i simningen måste man vara toktaggad. I amfibielöpningen är det bara att trycka på och det är min favoritgren, säger Edith.

– Vi tävlar under fyra dagar, en gren per dag förutom grenarna hindersim och livräddning som båda avgörs på samma dag. Det är charmen med tävlingen att man måste ladda om till 110 procent efter varje gren. Det är så jäkla kul och vi är så tajta i laget och har roligt ihop. Alla är väldigt tävlingsinriktade, säger Edith.

Den dagen det är simtävlingar spår Edith kommer att vara den stora "svenskdagen" för marin femkamp, eftersom det är så många duktiga simmare i truppen. Under det nordiska mästerskapet som avgjordes i juni i år på Berga, tog bland annat Carolina Nordvall nytt värlsdrekord i hindersim.

Fredrik och Edith brukar träna tillsammans och tränade bland annat
intervallöpning i vintras, tio gånger 400 meter inomhus.
– Det är kul att löpa med någon som är så bra som Fredrik, jag får bara
försöka att hänga på, säger Edith om Fredrik.
– Edith är väldigt duktig och hon har chans att komma på pallen, säger
Fredrik om Edith.

Fortsättning följer på Berga och Hawaii

Efter Military World Games kommer tävlandet fortsätta för Fredrik och
Edith. Fredrik åker under hösten till Hawaii för att tävla i Ironman,
en tävling han kvalat in till genom att vinna i Florida förra hösten.
– Ironman är den tävling som gjort triathlon känt men där är
sträckorna lite tuffare. 3860 meter simning, 180,2 kilometer cykling och
42,195 kilometer löpning. Det har hänt att någon gjort det på under åtta
timmar, jag har gjort det på 9h 18 min, säger Fredrik.

För Ediths del kommer nästa stora utmaning till våren 2012 då det är världsmästerskap i marin femkamp på Berga.
– Det gick så bra för Sveriges del förra gången det var på hemmaplan
(2000) och jag tror att det kommer att gå bra den här gången också,
säger Edith.