Nytt guld till Sverige

På torsdagen tog damlaget i marin femkamp guld efter en stenhård strid i amfibielöpning. Grenen avslutade femkampen och guldet blev det andra under militära OS i Brasilien.

Edith Blomqvist i det marina femkampslaget som tog guld på torsdagen. Foto: Carina Wrangberth
Carolina Nordvall.
Carolina Nordvall. Foto: Carina Wrangberth
Cecila Sjöholm från Södertörnsgruppen.
Cecila Sjöholm från Södertörnsgruppen. Foto: Carina Wrangberth
Den marina femkampen lockade stor publik.
Den marina femkampen lockade stor publik. Foto: Carina Wrangberth
Carolina Nordvall. Foto: Carina Wrangberth
Cecila Sjöholm från Södertörnsgruppen. Foto: Carina Wrangberth
Den marina femkampen lockade stor publik. Foto: Carina Wrangberth

Guldlaget i marin femkamp består av Edtih Blomqvist från Marinbasen, Carolina Nordvall från LedR och Cecilia Sjöholm från Amf 1. De två sistnämnda damerna tillhör Upplandsgruppen respektive Södertörnsgruppen.

Både herrlaget och damlaget har under militära OS tävlat på marinbasen Cefan nära flygplatsen i Rio de Janeiro. De har haft de alla bästa förutsättningarna.

Marin femkamp består av grenarna hinderbana, hindersim, livräddning, sjömanskap och amfibielöpning vilket innebär att de tävlande springer en sträcka och sedan paddlar kanot i bassäng två längder.

Marin femkamp är en militär sport där grenarna ska påminna om uppdrag som en marinsoldat ställs inför.
- Före Gulfkriget var USA den största nationen i marin femkamp, säger Göran Kron,Försvarsmaktens Idrott- och Friskvårdsenhet, FMIF.
- De skickade sina Navy Seals-team till mästerskapen. De här teamen tjänstgör i fyra år varav de är på mission i omgångar och utbildas däremellan. Det var under de här utbildningsperioderna som de kunde tävla. Men sedan Gulfkriget har de varit utskickade hela tiden och inte kunnat delta.

Han var själv aktiv inom marin femkamp och tävlade på Cefan 1975.
- Hindersimningen är extremt krävande, säger han.
- De är under vatten 95 procent av loppet och är bara uppe vid ytan fem gånger under fyra längder. Även livräddningen är tuff, avslutar Göran.