Läget spänt men stabilt i norra Kosovo

En folkmassa gick på onsdagskvällen till attack mot en gränspostering i norra Kosovo. Kosovopolisen har försökt ta kontroll över två gränsposteringar i det serbdominerade området norr om staden Mitrovica och i tisdags dödades en polis. I går natt sattes KFOR-styrkor in för att säkra gränsen. Ingen svensk militär personal befinner sig området.

– Kosovopolis stängde gränsstationerna för att få kontroll över den trafik av varor som förts in utan att betala tullavgifter. Det har i sin tur orsakat missnöje och skapat våldsyttringar bland civilbefolkningen, säger Anders Stach, chef för den svenska KFOR-styrkan KS 23. Han menar att det är ett känt faktum att grov organiserad brottslighet styr flödet av varor som passerar de här gränsövergångarna.

Under onsdagskvällen attackerade den serbdominerade civilbefolkningen den kontrollstation som ligger längst norrut med brandbomber och tog över stationen från Kosovopolisen. På natten mellan onsdag och torsdag gick därför sammansatta KFOR-styrkor in och tog kontroll över situationen.

Läget på torsdag morgon var återigen lugnt och Kosovopolisen har återfått ansvaret över kontrollstationen igen, övervakade av Eulex – europeisk internationell polis.

Gränspassagen är nu stängd och förhandlingar sker nu på politisk nivå, enligt Anders Stach.
– Generellt råder höjd beredskap för KFOR-styrkorna över hela landet. Vi har en ökad medvetenhet, men arbetet fortlöper enligt plan, säger Anders Stach.