Historisk förstaflygning med Blackhawk

Klockan är 14.30 lokal tid fredag den 8 juli i Fort Rucker, Alabama. Det är ganska lugnt på Lowe AHP(Army heliport), en av ett antal heliports runt basen, men om bara inom en halvtimme kommer ett 40-tal UH-60A Blackhawk att begära start och lämna mot sina övningsområden.

Helikoptern upplevs som mycket effektstark, robust och stabil av de svenska piloterna. Foto: Mikael Wikh/Försvarsmakten

Det är cirka 35 grader varmt och prognosen talar om risk för åska och regn under eftermiddagen. Mitt i detta har fyra piloter från Helikopterflottiljen förberett dagens flygning, den första i UH-60A Blackhawk, med prestandaberäkningar och uthämtning av säkerhetsmateriel.

Överstelöjtnant Mikael Wikh, Överstelöjtnant Jonas Nellsjö, Major Magnus Hellgren och Kapten Kent Jonsson har sedan 22 juni påbörjat sin Aviator Qualification Course (AQC) UH-60A Blackhawk vid F Coy, 1st Battalion/212 Aviation Regiment. Kursen genomförs under sex veckor på Fort Rucker, Alabama och är det första steget för kommande inflygning på UH-60M Blackhawk.

Mikael Wikh och Jonas Nellsjö är först på tur och sitter i varsin UH-60A och går igenom checklistan inför start. Svetten rinner längs ryggen och anspänningen är stor. Dagens uppdrag är att flyga till ett övningsfält nordväst om basen och genomföra olika typer av start- och landningsprofiler. Flygningen är planerad till 60 minuter och därefter tar de andra svenska piloterna över för ytterligare en timmes flygning.

Helikoptern upplevs som mycket effektstark, robust och stabil. Lite ovant dock att landa och sätta ner helikoptern med stjärten först, och därefter huvudstället, men det går. Flygtrafiken är hektisk men normal för området. Övningen genomförs i direkt anslutning till ett antal AH-64D, som genomför stridsövningar i omedelbar närhet av vårt övningsfält.

Efter två timmar i luften möts fyra glada, trötta och svettiga svenska piloter på marken och avslutar dagen med erfarenhetsberättelser kring sin första flygning med Blackhawk, en stor händelse i Helikoterflottiljens historia. På måndag är det dags igen.