Frivillig glädje och entusiasm

Varje sommar anordnar Svenska Lottakårens frivilligskola olika utbildningar på P 7 i Revingehed. Denna sommar är inget undantag då 66 elever valt att spendera en del av sommarlovet eller semestern på någon av de fem olika utbildningar som erbjuds.

Elin Andersson har hämtat ut den materiel som behövs för en veckas kurs.
Elin Andersson har hämtat ut den materiel som behövs för en veckas kurs.
Elin Andersson har hämtat ut den materiel som behövs för en veckas kurs. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Elin Andersson har hämtat ut den materiel som behövs för en veckas kurs. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

– God morgon elever, hälsar skolchef Bertil Öhrstrand, på morgonsamlingen klockan 07:30.
– God morgon kapten! ropar skolans elever till svar, uppställda i prydliga led på kaserngården.
Efter flagghissning och trumpetfanfarer kan en ny dag på Lottaskolan i Revingehed sätta igång.

Ny väg in

Nytt för i år är den två veckor långa grundläggande soldatutbildningen för frivilligpersonal, (GU-F). GU-F:en är den nya obligatoriska ingångsporten för de som vill teckna avtal med Försvarsmakten, men inte gått någon militär utbildning tidigare.
– Efter GU-F:en är eleverna sedan behöriga att söka fortsatt utbildning till den tjänstegren som de är intresserade av, förklarar ställföreträdande skolchef Carin Staaf.
Kursen innehåller bland annat utbildning i sjukvårdstjänst, brandtjänst och Försvarsmaktens värdegrund. Mest kraft – 40 timmar – läggs på vapentjänst. Frida Fallenius från Stockholm övar sittande skytte med AK 4 på skjutvallen.
– Det är jättekul att testa på något nytt och annorlunda, säger Frida om kursen. Sjukvårdstjänst är alltid nyttig kunskap att ha och att skjuta med AK 4 är riktigt roligt, men bäst med kursen är gemenskapen, fortsätter hon.

Dagen till ära kommer rikslottachefen Annette Rihagen på besök i Revingehed. Eftersom GU-F:en är en helt ny utbildning tycker hon att det är för tidigt att dra några slutsatser om den än.
– Fast eleverna jag pratat med är mycket nöjda med den utbildning de får, och det är jätteroligt att se den glädje och entusiasm som de visar, säger hon.

Förutom GU-F:en är Annette Rihagen extra intresserad av pilotkursen Underrättelsebefäl Hemvärn, under sitt besök.
– Instruktörerna på den kursen är oerhört erfarna, vilket jag tycker är viktigt för att en så komplicerad kurs ska bli förstålig. Jag ser verkligen fram emot att läsa utvärderingen, säger rikslottachefen.

Rookies rycker in

På Lottaskolan finns också en prova-på-kurs för tjejer mellan 15 och 18 år som kallas Rookieutbildning. I år har 14 tjejer kommit till Revingehed för att under en vecka få prova på att bo på logement och i tält och lära sig exercis och sjukvård med mera.
– Det ska bli spännande, tycker Elin Andersson efter att precis hämtat ut all materiel från serviceförrådet som kommar att behövas under veckan.
– Jag har gått på Air Camp i Linköping innan och det var kul, men jag har tänkt om och vill bli motorcykelförare istället nu, berättar Elin.
De andra kurserna som Lottaskolan anordnar är Grundkurs ledningsstöd och Gruppbefäl ledningsstöd Hemvärn.

– Här i Revingehed finns en lång erfarenhet av att genomföra Lottaskolor och det märks, säger Rikslottachef Annette Rihagen. Det är en skola som fungerar i alla dess delar: motiverade elever, bra instruktörer och en väl fungerande skolledning.

– Lottaskolan har hållit till här sedan 1998 och har blivit en naturlig del av regementets sommarverksamhet, säger skolchef Bertil Öhrstrand. Det fina samarbetet med P 7, närheten till deras utbildningsanordningar och miljön här nere, gör att vi har fantastiska förutsättningar, avslutar han.