Exotiskt lopp inledde militära OS

Kolibrierna fladdrade i bouganvillan längs med Flamingoparken när löparna spurtade i mål vid tiotiden på söndagsförmiddagen. Loppet, där starten gått i behaglig motvind några mil utanför staden, hade då förvandlats till en lång het raksträcka längs med strandpromenaden.

Helene Willix från Halmstad garnison kom åtta i den inledande dagens maraton. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
"Jag är nöjd", säger Helene efter loppet.
"Jag är nöjd", säger Helene efter loppet. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
Samtidigt som maraton i militära OS hölls Rio Marathon som lockade 6000 löpare. I bakgrunden syns berget Sockertoppen.
Samtidigt som maraton i militära OS hölls Rio Marathon som lockade 6000 löpare. I bakgrunden syns berget Sockertoppen. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
"Jag är nöjd", säger Helene efter loppet. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten
Samtidigt som maraton i militära OS hölls Rio Marathon som lockade 6000 löpare. I bakgrunden syns berget Sockertoppen. Foto: Carina Wrangberth/Försvarsmakten

Mångmiljonstaden Rio de Janeiro hade just vaknat när maratonlöparna intog gatorna på spelens första tävlingsdag.

– Vi mötte de tidiga morgonbadarna när vi sprang längs Copacabana, säger Andreas Magnusson från Skaraborgs garnison. 
– Det var lite psykande att springa två mil rakt fram, erkänner Andreas samtidigt som han hyllar loppets sträckning. Jag har aldrig sprungit i så exotisk miljö, man häpnade verkligen över havet, bergen och palmerna, säger han. 

Helene Willix från Halmstad garnison är inne på samma linje minuterna efter loppet.
– Jag njöt av upplevelsen när jag sprang. Överhuvudtaget har jag känt mig lugn och harmonisk inför det här loppet, säger hon.

Helene, som tidigare var marin femkampare och triathlet, bytte till maraton 2003. De följande åren fick hon två barn samtidigt som hon fortsatte hålla igång träningen. Inför loppet i Rio säger 37-åringen att hon är i sitt livs form, ”utifrån sin ålder och livssituation”. Formen syntes på resultatet - under tre timmar och en åttonde placering.
– Jag är nöjd med tiden på 2,52 men hade hoppats på 2,50, dock sprang jag helt ensam i 42 kilometer och det var mycket varmt, säger hon.

Bara en dryg vecka efter spelen rycker Helene in på Livgardet. Insatsutbildning till en kommande tjänst på Liasion Monitoring Team i Kosovo väntar.

För maratonlöparna är tävlingen över för den här gången, men inte Brasilienäventyret. Många dagar återstår för resten av truppen och Helene, Andreas och de andra finns där och stöttar.

Av de övriga svenska löparna kom Andreas Magnusson på 34:e plats och Mattias Bramstång på 36:e. I gevärsskyttet i den militära femkampen inledde Vanessa Lassarp från K3 starkast. Följ femkamparnas tävling på mwg-bloggen.se