Ett flygande sommarlov

Denna sommar var det ovanligt många ansökningar till de sommarkurser som just nu genomförs på F7. Mer än 200 ungdomar ville komma hit. Det är fler ansökningar än vad som finns platser. Att många vill delta kan väl ses som ett angenämt problem, och för att få ut så mycket som möjligt ur situationen, både för vår skull och för deltagarna, löste kursledningen problemet: alla som sökte fick möjligheten att få vara med.

David Mårtensson väntar på att få flyga segelflygplan. Foto: John Lidman
Under de två veckorna lär sig ungdomarna mycket. Bland annat får de lära sig använda kniv och yxa.
Under de två veckorna lär sig ungdomarna mycket. Bland annat får de lära sig använda kniv och yxa. Foto: John Lidman
Under de två veckorna lär sig ungdomarna mycket. Bland annat får de lära sig använda kniv och yxa. Foto: John Lidman

Flera kurser genomförs samtidigt: Sommarkurs 1 och 2, Frivilliga Flygkåren - Young Pilots samt en teknisk sommarkurs. 

Flest deltagare har Sommarkurs 1 med ca 120 deltagare mellan 15 och 19 år. Syftet med kursen är att informera deltagarna om Försvarsmakten och Flygvapnet, och med detta ge ungdomarna en meningsfull tid med både nya kunskaper och ny kamratskap. Kim Haglund ingår i kursledningen: 

– Vi vill ge ungdomarna ett roligt sommarlov och samtidigt visa hur det kan vara att jobba inom Flygvapnet. Förhoppningsvis kanske vi kan väcka ett intresse hos någon som senare kan tänka sig att jobba med oss inom försvaret. 

Det är mycket jobb med kurserna, både vad gäller planering och själva genomförandet. Men Kim tycker att det är värt allt jobb. Många av ungdomarna har inte varit med om någonting sådant här tidigare. 

– Framför allt är det roligt att se den utveckling som ungdomarna genomgår bara på dessa två veckor. 

Hektiskt schema

Och ungdomarna får verkligen göra mycket under sina två veckor på flottiljen. Bland annat ingår studiebesök hos Gripenteknikerna, de får flyga Hercules och segelflygplan, de får sova i tält och de får utbildning i att hantera kniv, yxa och såg. 

David Mårtensson är en av deltagarna. Han är nöjd med sommarkursens första vecka. Han berättar om hur dagen startar 0600 med väckning, bäddning av sängarna, uppställning för visitation av logementen och sedan frukost. Denna rutin är säkert ny för väldigt många 15-åringar men David är nöjd. 

– Det är faktiskt skönt med disciplinen. Och det är roligt att både få träffa nya kompisar och instruktörer som har erfarenhet. 

När David berättar detta har han precis landat med ett segelflygplan på Hovby flygfält. 

– Vi har gjort mycket hela veckan men detta var verkligen roligt. Och det var roligt att få prova att flyga själv! 

I nästa andetag erkänner han dock att den stund han själv styrt flygplanet hade det varit lite vingligt - men ändå härligt.