Bombdåd i Mazar-e-Sharif

I morse, svensk tid, genomfördes ett bombattentat av en självmordsbombare i Mazar-e-Sharif, staden i vilken huvuddelen av den svenska Afghanistanstyrkan är förlagd. Ingen svensk personal fanns i anslutning till platsen för attentatet.

Gärningsmannen fraktade bomben på en cykel och dödades själv i explosionen. Bilden är tagen i Mazar-e-Sharif vid ett tidigare tillfälle. Foto: Pelle Vamstad/Försvarsmakten

I nuläget är bedömningen att det var en självmordsbombare på cykel som utlöste laddningen. – Självmordsbombaren genomförde attacken i stadsdelen Dasht-e-Shor i norra Mazar-e-Sharif och dödade fem personer och skadade elva, säger Shirjan Durrani, talesman för polisen i Mazar-e-Sharif.

Dasht-e-Shor är en fattig stadsdel och gatan där explosionen inträffade leder upp mot den berömda Blå moskén som är belägen i hjärtat av Mazar-e-Sharif. Det var civila som dödades och skadades i attacken och bland de döda återfinns även gärningsmannen.

Förändrat ansvar

Om några dagar kommer de afghanska myndigheterna att ta över ansvaret för säkerheten i staden Mazar-e-Sharif. Fram till nu har det ansvaret formellt legat på Isaf, den internationella säkerhetsstyrkan inom vars ramar svensk trupp verkar.

– Mazar-e-Sharif är ett av de första områdena i Afghanistan i vilka säkerhetsansvaret nu lämnas över till de afghanska myndigheterna. Och med tanke på att Mazar-e-Sharif har en central roll i den processen kommer dagens attentat inte som en blixt från en klar himmel, säger Joakim Johansson, polisrådgivare från svenska Rikskriminalpolisen som arbetar i den svenska Afghanistaninsatsen.

Arbetet fortsätter

Afghansk polis undersöker nu platsen för attentatet och kommer på egen hand att genomföra den fortsatta utredningen. Vad gäller de svenska soldaternas uppträdande så förändras det ständigt beroende på händelseutvecklingen i området. Dagens attentat har inneburit smärre anpassningar i hur de svenska soldaterna uppträder men i stort så fortsätter den svenska Afghanistanstyrkan att lösa sina uppgifter precis som vanligt.

2011-08-05:

"Tveksamhet om självmordsdåd"

Den lokala polisen i Mazar-e-Sharif är inte längre säker på att
sprängdådet i staden som inträffade den 20 juli orsakades av en
självmordsbombare. Istället pekar mycket, enligt vad polisens talesman
säger, på att laddningen exploderade av misstag när en man transporterade
den på sin cykel.
– Vi tror att bomben skulle användas vid ett planerat attentat vid senare
tillfälle och på annan plats, säger Shirjan Durrani, talesman för polisen
i Mazar-e-Sharif.

Fem civila afghaner dödades. Inga svenska styrkor var närvarande på platsen.