Utmaning

I mitten av augusti är det dags för årets version av ”Open Spirit”, en multinationell minröjningsoperation i Östersjön. I år kommer man att röja ett fält i inloppet till Rigabukten, Irbensundet, Lettland. Marinbasens Rörliga underhållsledning, RUhL kommer att upprätta en tillfällig bas, T-bas för att kunna ge stöd till deltagande enheter. Det som skiljer den här operationen från övriga övningar och insatser är att det kommer att ske på en plats som helt saknar infrastruktur.

Att ta sig fram med all utrustning till området för den tillfälliga basen blir en utmaning. Foto: Peter Flygare/Försvarsmakten
"Det ser ut ungefär som när man kom till Kosovo efter kriget", sägerPeter Flygare som varit på plats.
"Det ser ut ungefär som när man kom till Kosovo efter kriget", sägerPeter Flygare som varit på plats. Foto: Peter Flygare/Försvarsmakten
"Vi kommer att få kommunalt vatten levererat och detta renas sedan innan vi får dricka det", säger Peter Andersson.
"Vi kommer att få kommunalt vatten levererat och detta renas sedan innan vi får dricka det", säger Peter Andersson. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"Det är nya förutsättningar för oss men vi är medvetna om dem och har tagit höjd för dem, det ska bli spännande" säger Anders Welltén, chef för förbandet.
"Det är nya förutsättningar för oss men vi är medvetna om dem och har tagit höjd för dem, det ska bli spännande" säger Anders Welltén, chef för förbandet. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"Det ser ut ungefär som när man kom till Kosovo efter kriget", sägerPeter Flygare som varit på plats. Foto: Peter Flygare/Försvarsmakten
"Vi kommer att få kommunalt vatten levererat och detta renas sedan innan vi får dricka det", säger Peter Andersson. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten
"Det är nya förutsättningar för oss men vi är medvetna om dem och har tagit höjd för dem, det ska bli spännande" säger Anders Welltén, chef för förbandet. Foto: Carolina Lorentzson/Försvarsmakten

Efter att ha varit på en rekognoseringsresa i området har en plats för T-basen bestämts. För att ta sig dit får man lämna de stora vägarna och ta sig ut på småvägar som till slut bara blir till hjulspår. Bebyggelse saknas i stort sett och det som finns är i ruiner.

– Det ser ut ungefär som när man kom till Kosovo efter kriget, säger Peter Flygare som ingår i truppen som jobbar med planeringen.

Basen kommer att vara på en plats där det troligen har varit en rysk kustbevakningsstation. Dit kommer ett stort antal stora lastbilar att frakta containers fulla med den utrustning som kommer att behövas under de två veckor som operationen pågår. T-basen ska erbjuda deltagande enheter samma hjälp med exempelvis logistik och kommunikation som de kan få på den ordinarie basen. I det ingår att försörja mellan 110-150 personer med mat och boende under de två veckor som operationen pågår.

Förberedelser och test av utrustning.

Nu pågår förberedelserna för fullt och utrustning testas inför resan. Bland annat provades köket som ska följa med. Mat för 80 personer tillagades och personalen på den marina basbataljonen ställde upp för att provsmaka. Maten som erbjöds var färskpotatis med stekt fläsk och löksås. En uppskattad rätt av dem som fick smaka.

– Vi måste vara helt säkra att allt kommer att fungera när vi kommer på plats. Vi har till exempel med oss en vattenreningsanläggning som i princip kan ge oss dricksvatten från en bäck. Att hålla den igång kommer att vara min viktigaste uppgift, säger Peter Andersson som för dagen hjälpte till med utspisningen.

– Vi har fått göra en del kompletteringar till köksutrustningen för att spara tid och kunna erbjuda bra mat så det kommer nog att bli bra, säger Peter Toftén, köksmästare.

På operationen kommer fyra kockar och två köksmästare se till att det finns mat. Några ur den personalen kommer från Trängregementet i Skövde vilket kommer att ge ett bra erfarenhetsutbyte mellan förbanden.

– Det känns bra, det kommer att vara den största utmaningen som vi gjort på landssidan, säger Anders Welltén, chef för styrkan.