Utbildning för kvalificerad passagerare

Under en hel dag genomförde Säkerhetskompani Sjö utbildning kvalificerad passagerare i Göteborg. Utbildningen innebär att all tjänstgörande personal på förbandet som transporteras med eller kör några av de fartyg och båtar som finns inom amfibieförbandet, skall ha genomfört utbildning för kvalificerad passagerare.

Det kräver viss teknik för att ta sig upp i en livflotte. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten
De övade övervakas så att allt går rätt till.
De övade övervakas så att allt går rätt till. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten
Att ta sig upp för ett enternät är inte det lättaste om fartyget dessutom gungar.
Att ta sig upp för ett enternät är inte det lättaste om fartyget dessutom gungar. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten
Hopp från HMS Grundsund.
Hopp från HMS Grundsund. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten
De övade övervakas så att allt går rätt till. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten
Att ta sig upp för ett enternät är inte det lättaste om fartyget dessutom gungar. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten
Hopp från HMS Grundsund. Foto: Johan Hellström/Försvarsmakten

Utbildningen är ett led i säkerhetsarbetet och syftet är att alla skall kunna hantera en eventuell nödsituation ombord på ett fartyg eller båt.

Både soldater och befäl deltog

Den övade truppen för dagen bestod av övningsledningen, 36 soldater samt tre befäl ur kompaniet. Förmiddagen tillbringades i Åby simhall. Där fick soldaterna en teoretisk och praktisk utbildning i hur att handha livflottar, räddningsvästar och annan sjöräddningsutrustning. 

Förmiddagen avslutades med en lagkapp, där soldaterna fick simma 6 x 50 meter i skiftande utrustning och i skiftande simsätt. Klädsim var i vilket fall som helst en gemensam nämnare för de tävlande. Stridsutrustning hade de soldater på sig som simmade de tyngsta sträckorna, en annan sträcka inleddes med 25 meter undervattenssim. Om någon fuskade fick laget naturligtvis betala med extra armhävningar innan växling kunde ske.

Övningar i hamnbassängen

Efter en välbehövlig lunch i hamnen på Göteborgs garnison, fortsatte eftermiddagens övningar. Ett stationssystem inledde verksamheten där soldaterna bland annat fick en säkerhetsgenomgång och lätt systemförståelse på Stridsbåt 90 och gruppbåt.
Senare hälften av eftermiddagen genomförde soldaterna en bana i den 16 gradiga hamnbassängen. Banan bestod av ett hopp ner i vattnet från kaj, embarkering av livflotte, klättring upp för änternät, nytt hopp ner i vattnet från HMS Grundsund samt att ta sig upp på en stillaliggande gruppbåt via akterplattformen.
Utrustningen som soldater och officerare hade på sig under momenten var en deplacementräddningsväst, overall, kängor, stridsväst (innehållande 4 st cementfyllda magasin och 1 liter vatten) samt en vapenattrapp.

Dagen var mycket givande och förbrödrande för kompaniet, då de nya anställda soldaterna nu har tagit ett steg närmare den amfibiska arenan.