Uppdraget slutfört

Nordic Battlegroup har nu slutfört sitt uppdrag - att under årets första sex månader stå i beredskap åt EU, beredda på att inom tio dagar kunna sättas in nästan vart som helst i världen. På torsdagen upplöste Force Commander brigadgeneral Stefan Andersson NBG:s multinationella högkvarter vid en ceremoni i Enköping och det fick symbolisera slutet på beredskapen.

Force Commander, brigadgeneral Stefan Andersson, delade ut ett minnesmynt vid avslutningsceremonin i Enköping. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson förklarade sin stolthet vid sitt tal.
ÖB Sverker Göranson förklarade sin stolthet vid sitt tal. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
För många blev det en känslosam stund.
För många blev det en känslosam stund. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Slutligen rullades NBG:s fana med lejonet ihop.
Slutligen rullades NBG:s fana med lejonet ihop. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
ÖB Sverker Göranson förklarade sin stolthet vid sitt tal. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
För många blev det en känslosam stund. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Slutligen rullades NBG:s fana med lejonet ihop. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

– Vi har haft en fantastisk resa och jag är stolt över att kunna säga att vi med tilldelade resurser nu löst vår huvuduppgift - att vara ett flexibelt, välövat och trovärdigt instrument till EU:s förfogande, konstaterar han.

Stridsgruppen blev aldrig insatt men Stefan Andersson är inte besviken över det:
– Nej, det är klart att det hade varit både lärorikt som ett klokt nyttjande av investerade medel att få göra en insats med NBG men nu blev det inte så. Dock får vi inte glömma att det svenska bidraget till insatsen i Libyen är sprunget ur NBG:s Expeditionary Air Wing. De var på plats 23 timmar efter riksdagsbeslut. Det hade de aldrig klarat utan all den träning och övning de fått under sin tid i NBG.

Nära 70 % fortsätter

Totalt har drygt 2 200 soldater och officerare från sex olika länder; Sverige, Estland, Finland, Irland, Norge och Kroatien, ingått i Nordic Battlegroup och personalen går nu vidare till nya uppgifter inom respektive försvarsmakt.  En stor del av det irländska spaningskompaniet ska exempelvis till Libanon senare i år och den estniska vaktplutonen tjänstgör regelbundet i Afghanistan.

Vad gäller den svenska personalen är ungefär 700 redan nu inplanerade för internationella insatser i Afghanistan, Kosovo eller Libyen. Av de kontraktsanställda soldaterna väljer nära 70 procent att fortsätta sina anställningar i Försvarsmakten:
– Det är fantastiskt glädjande och ett tydligt kvitto till förbandens chefer, att de lyckats med sitt ledarskap men även till Försvarsmakten, säger Stefan Andersson.

Och han får medhåll från den svenska överbefälhavaren, general Sverker Göranson, som deltog i ceremonin på Ledningsregementet:
– Detta är ytterligare ett exempel som visar att vi - ned på enskild soldat, kan leverera kvalitet, säger en märkbart stolt Sverker Göranson.