Uppdrag NBG slutfört – Nu väntar nästa äventyr

Under pampiga former med parad och orkester har Nordic Battlegroups enheter i Skövde avslutat sin beredskap.

Nordic Battlegroups enheter i Skövde avslutade sin beredskap med en högtidlig ceremoni. Foto: Anders Robertsson
För sergeant Emma Tesslin har NBG varit början på ett äventyr som nu fortsätter i Afghanistan.
För sergeant Emma Tesslin har NBG varit början på ett äventyr som nu fortsätter i Afghanistan. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten
För sergeant Emma Tesslin har NBG varit början på ett äventyr som nu fortsätter i Afghanistan. Foto: Carl Edelhjelm / Försvarsmakten

Det var en perfekt dag med sol, svalkande vindar, vajande flaggor och paradorkester. Nordic Battlegroups enheter i Skövde; Logistikbataljonen, Lap Unit, National Support Element, P4 Skytte- och Trosskompani och CIMIC deltog i ceremonin på det stora fältet mellan Trängregementet och Skaraborgs Regemente. Nordic Battlegroups högsta chef, Force Commander, Brigadgeneral Stefan Andersson var på plats och tackade varje soldat personligen med ett fast handslag och ett minnesmynt.

Under NBG tiden har soldater och officerare kämpat och slitit hårt tillsammans. Den kamratskap som byggts upp var tydlig under avslutningsceremonin och många av soldaterna hade en klump i halsen och darr på rösten.

En av dem som blev avtackad med NBG minnesmynt ur Brigadgeneral Stefan Anderssons hand var Sergeant Emma Tesslin från Logistikbataljonen. Hon har gjort  hela resan från värnpliktig till tjänstgöring i NBG11 och nu anställd sergeant i försvarsmakten med Afghanistan som nästa utmaning.
- Det har varit några otroligt utvecklande år med både motgångar och positiva erfarenheter. Jag började ju som värnpliktig och kommer efter sommaren att åka till Afghanistan som professionell soldat. För mig har tjänstgöringen i NBG har varit en platform som gjort att jag verkligen känner mig kapabel och redo för en utlandsmission, säger Emma Tesslin.

För Nordic Battlegroups professionella soldater och officerare väntar nu en välförtjänt sommarvila innan det är dags att ta sig an nästa utmaning inom det nya insatsförsvaret, i Sverige eller varhelst i världen vi behövs för att hjälpa människor i nöd.