Sista gänget på stridsfordonstransport

Den 2 augusti 2010 ryckte sju ungdomar in på stridsfordonstransport på Livgardet. Fyra tjejer och tre killar, som skulle bli de sista att rycka in på enheten under pliktlagen. De sista att komma till enheten överhuvudtaget eftersom den läggs ner efter muck den 17 juni.

Sista stridsfordonstransportgruppen: Daniel Olofsson från Strömsund; Hanna Engdahl från Mellerud; Christoffer Sundelin från Rossön; Rasmus Hansson från Jakobsberg; Ida Nordlöf från Härnösand; Jannica Andersson från Arboga och Sofia Furustig från Strängnäs Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Jannica Andersson på lastbilstaket för det sista underhållet.
Jannica Andersson på lastbilstaket för det sista underhållet. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Sofia Furustig skrapar bort bokstäverna "Livgardet" från en av lastbilarna.
Sofia Furustig skrapar bort bokstäverna "Livgardet" från en av lastbilarna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Kn Thomas Tördahl, lt Daniel Fredriksson, lt Peter Hansson och lt Mikael Engblom menar att stridsfordonstransportgruppen präglats av goda relationer inom enheten.
Kn Thomas Tördahl, lt Daniel Fredriksson, lt Peter Hansson och lt Mikael Engblom menar att stridsfordonstransportgruppen präglats av goda relationer inom enheten. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Jannica Andersson på lastbilstaket för det sista underhållet. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Sofia Furustig skrapar bort bokstäverna "Livgardet" från en av lastbilarna. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Kn Thomas Tördahl, lt Daniel Fredriksson, lt Peter Hansson och lt Mikael Engblom menar att stridsfordonstransportgruppen präglats av goda relationer inom enheten. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Jannica Andersson från Arboga tycker att det är tråkigt att inte fler kommer att få chansen att vara på Livgardet och stridsfordonstransport.
- Det är väldigt roligt att köra lastbil och vi har fått prova allt möjligt, så det har verkligen varit skitkul att göra lumpen här. Det var en väldigt bra utbildning.
Jannica mönstrade i Göteborg och föreslogs bli något inom marinen. Detta lockade dock inte alls.
– Jag är inte van vid båtar, jag är mer van vid lastbilar eftersom pappa har en lastbil inom sitt företag. Jag kör i firman nu och jag fortsätter där om jag inte kommer in på skola, jag vill bli veterinär. Lastbilskortet som jag fått här är en väldig möjlighet där också, jag kan köra tunga hästtransporter.

Sofia Furustig från Strängnäs blir kvar inom Försvarsmakten efter muck. Åtminstone under sex månader då hon kommer att pröva på att arbeta och bo på P4. Hon har fått anställning som tungdragare tillsammans med sin gruppchef.
– Det har varit roligt att vara på Livgardet, jag hoppas att det blir lika kul där borta.
Att det varit fler tjejer än killar på stridsfordonstransportgruppen har fått många att höja på ögonbrynen.
– Vi gör ingen skillnad på tjejer och killar i jobbet, vi jobbar lika bra allihop. Jag har alltid varit fordonsintresserad och när jag kom hit fastnade jag direkt för det här med lastbil.

Startades 1988

Transportverksamheten startades upp 1988 på Livgardet, som ett regionalt fordonsförråd (RFF). Man har löst transportbehov över hela landet. Som mest var 212 registreringsnummer knutna till enheten på Livgardet. Mest lastbilar och släp. Inledningsvis plockades handräckningsvärnpliktiga ut från kompaniet till RFF. Därefter togs de ut vid mönstringen. Enheten blev stridsfordonstransportpluton, krigsplacerades och började delta i övningar.

Löste problem

- Verksamheten handlade mycket om problemlösande. Hos oss hade de värnpliktiga inte lika tydliga ramar som på andra enheter. Det skapade självgående och duktiga värnpliktiga. Soldaterna behandlades som anställda i alla år, säger Thomas Tördahl, som utbildade transportvärnpliktiga 2006/08.

Transportplutonen läggs ner eftersom det inte finns något större behov kvar av enheten på Livgardet, förutom hos Internationella utbildningsenheten, som får lösa sina fordonsförflyttningar på annat sätt. Civila åkerier till exempel. Däremot kommer transportkompaniet att finnas kvar med anställda soldater på P4 i Skövde och I19 i Boden.