NBG – början på en fantastisk vänskap

Sedan förra hösten har Kroatien bidragit med sjukvårdshelikoptrar till Nordic Battlegroup:– Vår medverkan i  Nordic Battlegroup kan ses som ett av många steg mot ett medlemskap i EU, säger statssekreteraren vid det kroatiska försvarsdepartementet Pjer Simunovic.

Force Commander Stefan Andersson berömmer personalen i den kroatiska helikopterenheten. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Delar av personalen i den kroatiska helikopterenheten.
Delar av personalen i den kroatiska helikopterenheten. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Statssekreteraren vid det kroatiska försvarsdepartementet Pjer Simunovic talar om vikten av att ha deltagit i NBG.
Statssekreteraren vid det kroatiska försvarsdepartementet Pjer Simunovic talar om vikten av att ha deltagit i NBG. Foto: Jonas Waltari/Försvarsmakten
Delar av personalen i den kroatiska helikopterenheten. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Statssekreteraren vid det kroatiska försvarsdepartementet Pjer Simunovic talar om vikten av att ha deltagit i NBG. Foto: Jonas Waltari/Försvarsmakten

Förbandet kom in i stridsgruppen så sent som i november förra året och deltog då på plats i Sverige under NBG:s slutövning ”Joint Action”.  På måndagen tackades den kroatiska helikopterenheten för sina insatser. På plats på förbandets hemmabas i den kroatiska huvudstaden Zagreb fanns chefen för Expeditionary Air Wing, Överstelöjtnant Peter Cauwenbergh och Force Commander Brigadgeneral Stefan Andersson:
– Efter slutövningen fanns det några punkter som behövde utvecklas. Det har man gjort under våren. I dag återstår 17 dagar av beredskapen och förbandet håller fortfarande på med vidmakthållandeutbildning utöver ordinarie uppgifter. Det är ett tydligt bevis på att man tar sin uppgift på största allvar och det känns lite vemodigt att skiljas från dem.

Bra komplement

Det kroatiska bidraget har bestått av två stycken M 171, som är välbeprövade och robusta, ryska helikoptrar och två stycken sjukvårdsteam med läkare:
– Den här förmågan har varit ett mycket bra komplement till våra svenska helikopter 15, säger Stefan Andersson. Kroaterna har gjort en redan väl fungerande sjukvårdskedja ännu bättre och det är jag mycket tacksam för.

Inte sista gången

Det här var första gången som Kroatien deltagit i en av EU:s stridsgrupper men inte den sista. Redan nu är det bestämt att landet ska bidra med soldater till en tyskledd stridsgrupp 2012 och Pjer Simunovic utesluter inte att Kroatien deltar också i en eventuell svenskledd stridsgrupp 2014:
– Nej, det gör jag inte. Vårt bidrag till Nordic Battlegroup kan ses som början på en fantastisk vänskap. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Pjer Simunovic.