Museet Arsenalen invigt i Strängnäs

Äntligen står Sveriges försvarsfordonsmuseum klart i Strängnäs. ”Arsenalen”, som är dess namn, fick på fredagen den 17 juni slå upp dörrarna vid en invigning där kung Carl XVI Gustaf närvarade.

På museet Arsenalen i Strängnäs finns fordon från 100 år tillbaka, som besökarna får titta och känna på. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Många med ett brinnande intresse för försvarsfordon hjälper till ideellt på museet.
Många med ett brinnande intresse för försvarsfordon hjälper till ideellt på museet. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Överbefälhavaren Sverker Göranson var väldigt glad vid invigningen.
Överbefälhavaren Sverker Göranson var väldigt glad vid invigningen. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Kung Carl XVI Gustaf höll ett fint tal där han tackade alla och invigde museet Arsenalen.
Kung Carl XVI Gustaf höll ett fint tal där han tackade alla och invigde museet Arsenalen. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Många med ett brinnande intresse för försvarsfordon hjälper till ideellt på museet. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Överbefälhavaren Sverker Göranson var väldigt glad vid invigningen. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten
Kung Carl XVI Gustaf höll ett fint tal där han tackade alla och invigde museet Arsenalen. Foto: Lubna El-Shanti/Försvarsmakten

Redan år 2005 väcktes tanken om ett museum för militära fordon. Strängnäs beslutades vara en lämplig plats, då nedläggningen av Södermanlands regemente lämnat ett vakuum i kommunen. Snart var byggandet i full gång av ett museum som skulle skapa ett nytt kapitel för kommunen. Stefan Karlsson, museichef för Arsenalen, var med från början av hela projektet.
– Tanken var att samla militära fordon på en plats, allt från pansarbeklädda vagnar till militära lastbilar, berättar han. Det var ett projekt som startades av Statens Försvarshistoriska museum i samverkan med Sörmlands Försvarshistoriska samling. Även kommunen, myndigheter, organisationer och privata entreprenörer har varit delaktiga i museets utveckling.

Något för allas smaker

I museets stora sal på 6000 kvadratmeter finns omkring 75 fordon utplacerade i olika avdelningar, från 1900-talets början fram till dagens moderna fordon i internationella insatser. Stefan Karlsson berättar att de har ännu fler i förrådet.
– Allt som allt har vi runt 400 fordon som vi kommer att växla mellan. Det kommer att ge variation åt besökarna.
Arsenalen är med sin storlek den största av sitt slag och förväntas därför locka många besökare, även internationella. Målgruppen är alla, stora som små, som bjuds på en historisk upplevelse med något för alla.

Med pompa och ståt

Fredagen den 17 juni var det äntligen dags att slå upp dörrarna till museet. Invigningen innehöll musik från Arméns musikkår, spel av karoliner, samt uppvisning av flertalet fordon. Trots att himlen var grå hade alla ett leende på läpparna, så även överbefälhavaren Sverker Göranson. Hedersgäst för dagen var konungen Carl XVI Gustaf som i sitt tal invigde museet och påpekade att det är viktigt att vi behåller vårt kulturarv trots verksamhetsförändringen i försvaret.