Marin femkamp - dag 3

Amfibielöpning var sista grenen under den internationella tävlingen i marin femkamp. Banan var sammanlagt tre kilometer lång, innehöll tre olika moment och tog runt elva till tolv minuter för deltagarna att springa.

Det var hårda strider ända in på mållinjen. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Koncentrationen var hög och alla tävlande gjorde noggrann uppvärmning på grusplanen innan de kallades till start. Det märktes att det inte var långt kvar tills mästerskapet skulle avgöras.

Komplex tävling

Först kom de tävlande fram till en skjutbana där de gällde att ha kyla kvar i kroppen trots att pulsen stigit en aning. Deltagarna fortsatte sedan mot paddlingsmomentet som väntade vid vattnet. Efter att de klarat av delen nere vid hamnen tog de sig tillbaka upp på land och sprang vidare mot granatkastningen en bit längre fram. Till sist återstod bara den sista löpsträckan som gick uppför en backe och in mot målet som var utsatt på Idavallens grusplan.

De sista heaten i bägge klasserna utformades som jaktstarter för de som låg bäst till i den totala ställningen. Upplägget var som gjort för att det skulle bli avgörande spurter på väg mot målet, där den slutgiltigt segern i mästerskapet stod på spel.

Nordiska mästare

Bäst av killarna i den totala tävlingen blev tyske Matthias Wesemann, som fick fina applåder av den för dagen rätt så stora publikskaran då han sprang över mållinjen som vinnare. Segrare i det nordiska mästerskapet blev Marcus Danielson från Sverige.

Först över mållinjen i damernas sista heat var Terhi Pyyhtiä-Sassi från Finland, som också tog hem hela det nordiska mästerskapet för tjejer.

Det nordiska mästerskapet är nu över. Men vi behöver inte vänta länge till för att se kvalificerade prestationer i marin femkamp. Nästa år ska världsmästerskapen i samma tävling avgöras på Amfibieregementet.