Marin femkamp – dag 2

Hindersim och sjömanskap stod på dagens tävlingsschema. Det inleddes med grenen sjömanskap, men dagens höjdpunkt ägde rum på eftermiddagen i simhallen. Där satte Carolina Nordvall från Sverige nytt världsrekord i hindersim.

Carolina Nordvall slog nytt världsrekord. Foto: Viktor Johansson/Försvarsmakten

Innan tävlingarna drog igång på morgonen berättade speakern vilka det var som ledde efter dag ett. I damklassen var Caroline Buunk i topp, medan Jesper Levander toppade herrarnas klass.

För ett bra resultat i sjömanskap krävdes goda roddkunskaper. Den största delen av grenen utfördes i en eka. De tävlande tog sig genom en slalombana, där de tog upp och satte fast schackel på bojar, och roddmomentet avslutades sedan med en lång slutspurt där mjölksyran mycket väl må ha bitit sig fast i de tävlandes armar.

I damklassen bjöds det på ett nytt nordiskt rekord. Det var i det sista heatet, när världsmästaren från 2009, finskan Terhi Pyyhtiä-Sassi slog till med en kanontid på 3.33 som hon tog hem grenen med. Vinnare av herrarna blev Marcus Danielson från Sverige.

Sjömanskapsbanan krävde noggrant underhåll mellan heaten. Det var ett stort antal funktionärer som hjälpte till med att fixa till bojar och schackel vid varje heat. Detta för att det skulle vara lika förutsättningar för alla tävlande. Inför hela mästerskapet har en teknisk jury utsetts med representanter från varje land, som noga ser till att förutsättningarna är lika och regelrätta hela tiden.

Under eftermiddagen flyttade tävlingen tillbaka till simhallen. Det stod hindersim på schemat, en av de snabbaste grenarna i marin femkamp, där de bästa ligger runt minutstrecket i tid.

När de tävlande höll till i bassängen blev det möjligt att ha tre deltagare i varje heat. Det gjorde att det blev riktigt spännande omgångar där deltagarna var sida vid sida ända in till målet och där det bara var några få sekunder som skiljde dem åt.

Vinnare i damklassen blev Carolina Nordvall från Sverige, som samtidigt slog till med nytt världsrekord.