Försvarsmakten firar Svenska flaggans dag

Nationaldagen är av tradition en dag där Försvarsmakten medverkar vid en rad olika evenemang i hela Sverige. På Kungliga slottet och på Skansen i Stockholm medverkar Livgardet med soldater och musiker. Därutöver sänder Sveriges television en film om slupen Vasaorden där man bland annat följt Fjärde sjöstridsflottiljens roddare.

Beridna högvakten är ett av inslagen på nationaldagsfirandet i Stockholm. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Redan klockan åtta på morgonen spelar trumpetare från Försvarsmusiken när flaggorna hissas på slottet och på Norrbro.  Vid lunchtid är det sedan dags för salut från Kastellholmen genom Första amfibieregementets försorg.

På Skansen, som enligt tradition är navet i firandet av Svenska flaggans dag, är Arméns musikkår huvudorkester och ackompanjerar artister som Peter Jöback och Charlotte Perelli. Firandet direktsänds av TV 4.

Under dagen (18:15) sänder även Sveriges television en film om slupen Vasaorden där man följt både restaureringen av båten inför det kungliga bröllopet förra sommaren, och besättningens övningar fram till den rekordlånga rodden på själva bröllopsdagen.

Arméns musikkår finns med i teve ytterligare en gång under den sjätte juni. Klockan 22.00 direktsänds programmet ”Tapto från Slottet” i SVT där musikkåren medverkar. Direkt efteråt hålls en konsert för allmänheten på yttre borggården.