Första omgången av Libyenstyrkan hemma

Igår tisdag landade den första omgången av hemvändande officerare och soldater från Italien på F 17 i Ronneby.

FL 01 kom hem i en dansk Hercules. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
Christer Marsch intervjuas av Radio Blekinge.
Christer Marsch intervjuas av Radio Blekinge. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten
Christer Marsch intervjuas av Radio Blekinge. Foto: Kent Löving/Försvarsmakten

– Jag är framförallt glad över att få hem alla helskinnade och välbehållna, säger flottiljchef, Mats Helgesson. Jag har dessutom fått ta emot beröm av andra länder som sträcker sig långt över de vanliga artiga fraserna.

Det var 40-talet solbrända soldater som satte sina fötter på svensk mark för första gången sedan början på april. Efter en otroligt snabb deployering till Italien och en väl genomförd mission kändes det skönt att vara hemma igen. Det var ett tämligen stort mediauppbåd som ville intervjua de hemvändande så det blev något av en happening när de klev ur det danska herculesplanet på platta 1 i Ronneby.

– Det skall bli skönt att träffa fru och barn, det ser jag verkligen fram emot, säger Christer Marsch. Samtidigt är jag stolt över vad vi har gjort, att för första gången på 50 år som vi har varit på en utlandsmission och själv fått delta. Vi har dessutom fullgjort vår uppgift på ett sätt som gjort avtryck hos övriga länder, fortsätter Christer.

Christian från Karlskrona känner sig lite trött efter fem timmar i en Hercules.
– Allting har varit bra och fungerat bättre och bättre vartefter tiden gått, säger Christian, samtidigt som det har varit jobbigt med 12 tim arbetspass sex dagar i veckan.

Nu väntar hemkomstsamtal, inlämning och vård av utrustning innan de får träffa sina respektive.
Nästa, och sista, omgången kommer hem den 7 juli.