Fodervärdarna besökte Livgardet

Att vara fodervärd innebär att man under en tid tar hand om en liten hundvalp som senare ska arbeta som tjänstehund i Försvarsmakten. Det är ett stort ansvar och en samhällsinsats, och många upplever det som roligt. I tisdags besökte fodervärdarna Livgardet för att se vart hundarna tar vägen efter fodervärdskapet.

Familjen Larsson tycker att fodervärdskapet är ett bra sätt att prova hur det känns att ha hund. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Kent Barkendahl driver hunddagis sedan 10 år tillbaka och hjälper Försvarsmaktens fodervärdar med tips och råd.
Kent Barkendahl driver hunddagis sedan 10 år tillbaka och hjälper Försvarsmaktens fodervärdar med tips och råd. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Besökarna fick förevisning i narkotikasök.
Besökarna fick förevisning i narkotikasök. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Under kvällen fick fodervärdarna information om hur försvarets hundar bor och arbetar.
Under kvällen fick fodervärdarna information om hur försvarets hundar bor och arbetar. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Kent Barkendahl driver hunddagis sedan 10 år tillbaka och hjälper Försvarsmaktens fodervärdar med tips och råd. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Besökarna fick förevisning i narkotikasök. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Under kvällen fick fodervärdarna information om hur försvarets hundar bor och arbetar. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Ett 30-tal fodervärdar från Mälardalsområdet slöt upp när fodervärdskonsulenterna i Stockholm och personal från Hundsektionen arrangerade fodervärdskväll.
– Vi vill visa fodervärdarna vart deras hund tar vägen om den blir godkänd vid lämplighetstestet som genomförs i slutet av fodervärdskapet, sa fodervärdskonsulenten Kent Barkedahl som hjälper fodervärdarna med tips och stöd.

– Det är oerhört viktigt att fånga upp det personliga engagemang som fodervärdar har och visa att detta återspeglas i det personliga ansvar som de anställda hundförarna tar för FM tjänstehundar, sa Oskar Dahlstedt, chef för hundsektionen.
Normalt sett placeras en hund hos en fodervärd när den är åtta veckor gammal. Om allt går bra stannar hunden hos fodervärden till dess att den är mellan 16 och 18 månader gammal då det är dags för lämplighetstestet. Syftet med testet är framförallt att säkerställa att hunden är mentalt stabil. Därutöver testas om hunden är lämpad att arbeta som sök- eller patrullhund.
– Det är viktigt att miljöträna hunden. Den måste kunna vistas bland människor, cyklar och bussar, men även i skogen. Av de hundar som testas klarar ungefär 30 procent testerna, sa Kent Barkedahl.

Svårt att skiljas

Under kvällen förevisade soldater från Livgardets 14. och 15. militärpoliskompanier hur försvarets hundar bor och arbetar. Fodervärdarna fick bland annat se hur en hund sökte igenom bilar efter narkotika.
– Vi tror att det är bra här, och för vår hunds egen skull hoppas jag att han klarar testet. Men det är inte helt enkelt att skiljas från hunden och känslorna pendlar, sa Diana Larsson som besökte Livgardet med sin familj.
– Man får ersättning för hundmat och veterinärkostnader, så det är ett generöst paket men samtidigt ett stort ansvar. Det är ett ypperligt sätt att prova hur det är att ha hund och samtidigt en bra erfarenhet, sa maken Thomas Larsson.

Fler fodervärdar behövs

Livgardet föder upp ungefär 35 schäfervalpkullar om året, och behovet av fodervärdar är kontinuerligt. De hundar som klarar lämplighetstestet grunddresseras på försvarets hundtjänstenhet och placeras därefter i ett insatsförband där de utbildas tillsammans med en hundförare till ett ekipage. De hundar som på grund av mentala eller medicinska skäl inte klarar testet kan köpas ut av fodervärden. Du som är intresserad av att vara fodervärd och kan ge en trygg uppväxt till en valp eller ta hand om en omplaceringshund är välkommen att skicka en intresseanmälan till Försvarsmaktens hundavelstation.