Flest antal tjejer på GMU i Boden

Just nu pågår utvärdering av andra omgången av den grundläggande militära utbildningen, GMU. Artilleriregementet har en av landets högsta procentandel tjejer och hela Garnison nord får toppbetyg av centrala GMU-samordnaren Lars Hammarlund.

Rebecca Jacobsson från Uppsala gör sin GMU vid A 9. Hon är positivt överraskad hur snabbt alla rekryter kommit nära varandra. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Lars Hammarlund från högkvarteret noterar att det ser jättebra ut för A 9. Befälen är bra förberedda och har enbart positiva rekryter.
Lars Hammarlund från högkvarteret noterar att det ser jättebra ut för A 9. Befälen är bra förberedda och har enbart positiva rekryter. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Linda Gustavsson från Boden är ansvarig för det kvinnliga nätverk som finns bland rekryterna i Boden. Hon upplever att tjejerna tas mycket väl omhand och att det inte skapas segregation blad rekryterna.
Linda Gustavsson från Boden är ansvarig för det kvinnliga nätverk som finns bland rekryterna i Boden. Hon upplever att tjejerna tas mycket väl omhand och att det inte skapas segregation blad rekryterna. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Lars Hammarlund från högkvarteret noterar att det ser jättebra ut för A 9. Befälen är bra förberedda och har enbart positiva rekryter. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten
Linda Gustavsson från Boden är ansvarig för det kvinnliga nätverk som finns bland rekryterna i Boden. Hon upplever att tjejerna tas mycket väl omhand och att det inte skapas segregation blad rekryterna. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

17 olika GMU utbildningar har Hammarlund från Högkvarteret hunnit besöka sedan januari.  Det handlar om att kvalitetssäkra och likställa utbildningarna runt om i landet.  Allt enligt direktiv från riksdagen. Den 1 juli lämnar han över ansvaret till Överste Hans Hansson på militärhögskolan i Halmstad. Innan dess har han hunnit runt till de orter som anordnar GMU omgång två.

Bra i Boden

Betyget för Garnison nord blir mycket bra. Efter besök på I 19, Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur och artilleriregementet, A 9, får befäl och utbildare mer än godkänt. Det är de blivande soldaterna, det vill säga rekryterna, som själva berättat hur de upplever sin tid under GMU:n.
– Nöjda rekryter stannar gärna kvar och tar anställning som soldater, de är också den bästa sortens marknadsförare, säger samordnaren Lars Hammarlund.
Att Garnison nord får så högt betyg beror bland annat på bra medinflytande och stora möjligheter till att hitta boende efter grundutbildningen.  Under utvärderingen från Högkvarteret delades rekryterna in i grupper, de förtroendevalda i en grupp för sig för att belysa hur deras viktiga arbete fungerat och hur deras förslag tagits emot. Rekryten och förtroendevalde Hampus Löhman berättar att han fått gehör för alla saker som tagits upp. Det gäller bland annat för korta raster för att byta om inför matrast.

Många Tjejer

Artilleriregementet har 13 procent kvinnor under den andra omgången av den grundläggande militär utbildningen. Det är bland den högsta siffran i landet där de flesta förband ligger kring 10 procent. Enligt samordnare Lars Hammarlund har hela Försvarsmakten en stor utmaning i att locka fler tjejer till anställning. A9:s GMU ansvarige Johan Karlman välkomnade utvärderingen från rekryterna. Enligt Karlman är besöken från högkvarteret och militärhögskolan ett bra sätt att få veta hur utbildningen upplevs och vad som kan bli bättre.

Lång väntetid

Det fanns dock lite smolk i bägaren från allt övrigt beröm. I Norra Sverige fungerar inte logistiken kring rekryternas utrustning. Det gäller samtliga utlämningsställen i norr. Här finns det inte exempelvis rätt hjälmstorlekar när rekryterna anländer och det tar väldigt lång tid att få fram den utrustning som saknas. Detta är en sak som nu rapporteras till högkvarteret och ska åtgärdas för att ge samma service till alla rekryter i hela landet.