Ett steg närmare insats

Nu är det bara 24 dagar kvar innan beredskapen för den nordiska stridsgruppen, NBG, är över. I högsommarväder tisdagen den 7 juni genomförde Madeleine Brändström och hennes soldatkompisar en avslutningsceremoni i regementsparken.– Den här beredskapen har tagit mig ett steg närmare en utlandsinsats, säger hon.

Allvarlig men stolt under ceremonin. Madeleine Brändström startade sin anställning sommaren 2010 vid NBG och har varit placerad vid regementet i Boden. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Soldater under ceremonin.
Soldater under ceremonin. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Styrkans chef brigadgeneral Stefan Andersson talade till sina anställda.
Styrkans chef brigadgeneral Stefan Andersson talade till sina anställda. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Fanorna vajade i vinden under ceremonin.
Fanorna vajade i vinden under ceremonin. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Soldater under ceremonin. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Styrkans chef brigadgeneral Stefan Andersson talade till sina anställda. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Fanorna vajade i vinden under ceremonin. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Tolv månader har snart gått sedan de fösta soldaterna tillsammans med Madeleine Brändström startade sin anställning vid NBG. Hennes befattning har varit förare/skyttesoldat, och hon har varit placerad vid I 19 i Boden. Under de sista sex månader har de stått i beredskap och varit till den Europeiska Unionens förfogande vid eventuella kriser.
– Jag tycker tiden vid NBG har varit bra för att jag trivs i en arbetsmiljö där man får utmana sig själv och hjälpa andra. Samtidigt som mitt mål har varit att göra utlandstjänst. Det här har varit ett jättebra steg på vägen att få in en fot i organisationen. Jag har också träffat en massa nya människor och vi har blivit som en hel familj. Mina närmsta arbetskamrater kunde inte ha varit bättre och det är viktigt tycker jag.

Framtid

Madeleine och många andra av hennes 154 kollegor som har varit placerade vid I 19 har sökt till FS 23 för att få åka och genomföra en utlandsinsats.
– Jag hoppas självklart på att få åka till Afghanistan med FS 23 efter beredskapstiden. Som det ser ut idag ska jag söka som signalist och förare men det finns många andra tjänster som lockar.

Ceremoni

Under den timmeslånga ceremonin i regementsparken talade chefen för NBG brigadgeneral Stefan Andersson till sina anställda.
– Tack för era insatser – tack för ert engagemang - tack för ert kamratskap. Jag hoppas att ni har funnit er tid inom NBG som meningsfull och givande. Jag hoppas också att ni lärt er mycket och att ni har utvecklas som individer och chefer. Samtidigt vill jag tacka Norrbottens regemente som har haft uppdraget att leverera förband ur vår insatsorganisation för att ingå i NBG. Slutligen vill jag att ni ska ha fokus på arbetet ända till den sista juni då beredskapsperioden avslutas.