Estland- litet land med stort engagemang

Fem mil från Estlands huvudstad Tallinn ligger Paldiski. En stad kanske mest känd för att Sovjetunionen hade en stor ubåtsbas här. Numera kan Paldiski-borna känna stolthet över någonting annat: de estniska delarna av Nordic Battlegroup som haft sin förläggning här.

Estlands bidrag till NBG består av 50 personer. På torsdagen avtackades de i Estland av Force Commander. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Sergeant Külle Lumi ingår i vaktplutonen. Han uppskattade förra årets övningar i Sverige.
Sergeant Külle Lumi ingår i vaktplutonen. Han uppskattade förra årets övningar i Sverige. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Sergeant Külle Lumi ingår i vaktplutonen. Han uppskattade förra årets övningar i Sverige. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Sergeant Külle Lumi ingår i den vaktpluton som bevakat NBG:s högkvarter. Han har uppskattat sin tid i Nordic Battlegroup:
–Särskilt de sex veckor förra året när vi övade i Sverige, säger han. Det gav mig och resten av plutonen många nyttiga erfarenheter men också svenska vänner för livet.
På torsdagen avtackades han och resten av den estländska kontingenten av Force Commander, brigadgeneral Stefan Andersson:
–Det var en stor överraskning att generalen tog sig tid att komma hit, det visar på stor respekt för vårt arbete, säger Külle Lumi en stund efter att den ganska informella ceremonin avslutats.  
Och för Force Commander var resan till Estland en självklarhet:
–Jag har bestämt mig för att personligen tacka alla soldater och reser just nu runt till alla förband i alla länder, säger Stefan Andersson. Men jag vill också tillägga att jag är imponerad både av de estländska soldaternas skicklighet och av Estlands engagemang i internationell krishantering. Det är ett litet land med en liten Försvarsmakt men ändå deltar man i såväl Afghanistan som i Nordic Battlegroup.
Det estländska bidraget till NBG består förutom vaktplutonen av underrättelsepersonal, personal för transportkoordinering, militärpoliser och stabsofficerare, totalt 50 personer.