Början på slutet för NBG

Vägen till att utveckla ett snabbinsatsförsvar känner soldaterna i Nordic Battlegroup väl till. Under snart ett halvår har EU:s snabbinsatsstyrka, NBG stått redo att rycka ut varhelst i världen. Inom kort är uppdraget genomfört.

Under det senaste året har soldaterna ägnat sig åt NBG på heltid, idag avtackades 200 av soldaterna på Ledningsregementet. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
– Ni är de bästa soldaterna vi har, det har vart fantastiskt roligt att möta er, sa Force commander, brigadgeneral Stefan Andersson under sitt avslutningstal idag.
– Ni är de bästa soldaterna vi har, det har vart fantastiskt roligt att möta er, sa Force commander, brigadgeneral Stefan Andersson under sitt avslutningstal idag. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Över 200 minnespeng delades ut till soldater från NBG.
Över 200 minnespeng delades ut till soldater från NBG. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Det bjöds på ett högtidligt avslut i Försvarsmaktsanda.
Det bjöds på ett högtidligt avslut i Försvarsmaktsanda. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
– Ni är de bästa soldaterna vi har, det har vart fantastiskt roligt att möta er, sa Force commander, brigadgeneral Stefan Andersson under sitt avslutningstal idag. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Över 200 minnespeng delades ut till soldater från NBG. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten
Det bjöds på ett högtidligt avslut i Försvarsmaktsanda. Foto: Mimmi Granat/Försvarsmakten

För knappt tre år sedan påbörjades organisationen kring NBG 11. Att sätta samman en snabbinsatsstyrka från fem olika länder skulle bli en utmaning, mycket tid lades ner på planering och förberedelser.

Redan i juni 2009 var de första flyttkartongerna tillhörande Force Headquarters, (F)HQ på plats i Enköping. Här skulle ett helt högkvarterskompani byggas upp och olika förband samövas. Numera hör detta till historia, idag avtackades drygt 200 soldater och officerare på Ledningsregementet. Alla med olika befattningar men med en gemensam huvuduppgift; att vara beredda på att rycka ut varhelst det skulle krävas i världen.

Till musikkårens toner tilldelades soldater från högkvarterskompaniet, en samverkansgrupp, combat camera och militärpolisen, ett coin, en minnespeng för sin insats i NBG.
– Detta är en symbol från mig till dig, som tack för din insats, engagemang, din vilja att åka ut i en kris och komma till den värnlöses försvar, sa Force commander, brigadgeneral Stefan Andersson under avslutningsceremonin.

Även om NBG 11 är snart ett avslutat kapitel, finns det en framtid att vänta. Många soldater kommer att gå mot nya insatser med mer erfarenhet från NBG i bagaget. Vidare kommer NBG 11 leva kvar i (F)HQ som kommer att finnas kvar på Ledningsregementet. Fokus kommer då att ligga på nationella uppgifter men också på att rusta upp och hålla igång organisationen inför nästa beredskapsperiod, eventuellt 2014.
– Kollegor, vår resa med Nordic Battlegroup är över nu, men den kommer för alltid finnas där. Njut av minnena, ta vara på erfarenheterna, kamratskapet och innerligt lycka till med allt som ligger framför er, avslutade Force commander, brigadgeneral Stefan Andersson.