Avslutning för Nordic Battlegroup

– Bästa kollegor, det är idag femton dagar kvar tills vi löst vår huvuduppgift – att stå iberedskap till den Europeiska unionens förfogande i den händelse de behöver en robust och snabb förmåga att hantera en kris, sa Force commander, brigadgeneral Stefan Andersson.

Nordic battlegroups egen fana framfördes av fanvakten. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Force commander, brigadgeneral Andersson, tackade samtliga soldater för deras insats genom att överlämna en minnespeng.
Force commander, brigadgeneral Andersson, tackade samtliga soldater för deras insats genom att överlämna en minnespeng. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
EAW stod uppställda på raka led under avtackningsceremonin.
EAW stod uppställda på raka led under avtackningsceremonin. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Minnespengen som soldaterna för sin insats i NBG.
Minnespengen som soldaterna för sin insats i NBG. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Force commander, brigadgeneral Andersson, tackade samtliga soldater för deras insats genom att överlämna en minnespeng. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
EAW stod uppställda på raka led under avtackningsceremonin. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Minnespengen som soldaterna för sin insats i NBG. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

NBG avslutar i dagarna sin beredskap. För F 17:s personal som har varit huvuddelen av Expeditionary air wing, EAW, var det en speciell avslutning då många av dem som tillhörde EAW från början nu befinner sig i en annan insatt styrka, FL01, som verkar över Libyen.

Förbandet har dock sedan dess nyrekryterat så uppgiften som man haft kvarstår, förutom stridsflygdivisionen som i sin helhet drogs ur för Libyeninsatsen.
Under stor pompa och ståt med Marinens musikkår, hölls avslutningsceremonin på Paradplatsen. Chefen för NBG, brigadgeneral Stefan Andersson, tackade förbandet för dess tid i beredskap.
– Vi har löst vår uppgift, att stå i beredskap. Vi har varit ett verktyg som EU har förfogat över och det står dem fritt att använda de verktyg som de tycker passar bäst.

Var och en i förbandet fick därefter en minnespeng, som tack för sin insats i NBG.
Nu går en stor del av officerarna och soldaterna vidare till andra uppgifter, nationellt och internationellt.

Ronnebyveteran i NBG

Bland de drygt 150 soldaterna finns Rickard Bowin från Ronneby. Han har tjänstgjort som soldat på flygterminalpluton i EAW, men det är inte hans första uppdrag i NBG. Rickard var redan med i första Nordic Battlegroup 2008 och kan dra paralleller mellan de bägge stridsgrupperna.
– Jag hade mina förväntningar när jag återigen ryckte in och många av dem har uppfyllts och lite misstag från BG 08 har följt med, men det mesta har ordnat upp sig. På det hela är jag mycket nöjd, säger Rickard.
Eftersom Rickard varit med i två Battlegroup-omgångar tror han att det är mindre troligt att han kommer att söka igen ifall Sverige skulle få möjligheten att sätta upp en ny Battlegroup 2014.

När stridsflygenheten lämnade förbandet och begav sig till att stödja NATO i Libyen insatsen lämnade de självklart ett tomrum efter sig. Men det gav även en glimt av möjlighet för de kvarvarande till att de eventuellt också skulle kunna sättas in i en insats.
– Det var skönt att åtminstone en del av NBG fick möjlighet att åka ut på en insats, även om det bara blev en del av förbandet så känner jag att det har bidragit till en stolthetskänsla hos de flesta av oss, säger Rickard.

Fortsättning med Försvarsmakten

– Jag har redan fått flera erbjudanden om jobb och har lite svårt att välja, men jag kommer garanterat vara kvar i Försvarsmakten avslutar Rickard.
Force commander Andersson avslutade sitt tal med några ord på vägen.

– Kollegor, vänner! Vår resa med Nordic Battlegroup är över nu, men den kommer ändå alltid att finnas där. Njut av minnena, ta tillvara på alla erfarenheter och ta till vara på kamratskapet som ni byggt upp. Lycka till med allt vad som nu ligger framför er!