Arbetsförmedlare får lära sig om Försvarsmakten

Arbetsförmedlingen och Försvarmakten har en överenskommelse om samarbete och under tisdagen genomfördes en utbildningsdag för arbetsförmedlare i Kvarn som är ett led i det samarbetet.

Det är en upplevelse att få känna på utrustningen som soldaterna bär säger Helene Ryding. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Rations, en ny upplevelse...
Rations, en ny upplevelse... Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Vapenförevisning
Vapenförevisning Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Rations, en ny upplevelse... Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Vapenförevisning Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten har på sikt behov av att rekrytera cirka 4 000 personer per år. Under 2011 handlar det främst om att få sökande med rätt kravprofil att ansöka till den grundläggande militärutbildningen.

Inblick

Under dagen fick arbetsförmedlarna inledningsvis en inblick i Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem och en beskrivning av den grundläggande militära utbildningen. Det är något som Försvarsmakten anser som oerhört betydelsefullt när arbetsförmedlarna senare skall informera de intresserade om vilka möjligheter som finns. Däremot är det viktigt att poängtera att arbetsförmedlingen inte kommer att anvisa några arbetssökande till några jobb inom Försvarsmakten.

Lunchen serverades ute i naturen och var en annorlunda upplevelse för de flesta. Deltagarna fick nämligen prova på att äta den mat som soldaten äter ute i fält så kallad rations, ett lunchpaket innehållande frystorkad mat, kaffe, våtservett, energikaka m.m. det vill säga det täcker upp den energiåtgång som krävs vid hårt fysiskt krävande arbete.

– Det här är helt klart den bästa utbildningsdagen jag har varit med om säger Ekaterina Doubona-Makdissi från Arbetsförmedlingen i Södertälje.

Under eftermiddagen fick deltagarna en förevisning om vilken personlig materiel som en soldat har samt tillfälle att prova utrustningen. De fick även en vapenförevisning på kulspruta 58B, Kulspruta 90B, AK5C/D, Pistol 88, Larmmina samt en förevisning av räddningsfordonen som används i Försvarsmakten.

Dagen var verkligen en succé och steget för ett mer integrerat samarbete är nu taget.