Alltid före, alltid steget bakom

Sedan augusti 2008 har majoren Jonas Waltari alltid befunnit sig steget bakom chefen för Nordic Battlegroup Stefan Andersson. Jonas Waltari som tillhör NBG:s högkvarter, Force Headquarters har nämligen varit Force Commanders MA- Military Assistant.– Jag må vara steget bakom chefen rent fysiskt men i tanken gäller det att alltid ligga före, säger han och skrattar.

Military assistant Jonas Waltari och Force Commander Stefan Andersson stämmer av läget på en sidogata i finska Ekenäs. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
– Jag må vara steget bakom chefen rent fysiskt men i tanken gäller det att alltid ligga före, säger Jonas Waltari.
– Jag må vara steget bakom chefen rent fysiskt men i tanken gäller det att alltid ligga före, säger Jonas Waltari. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
– Jag må vara steget bakom chefen rent fysiskt men i tanken gäller det att alltid ligga före, säger Jonas Waltari. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Hans uppgift som MA är att bl.a. koordinera såväl den dagliga verksamheten som planeringen på längre sikt. Det innebär att han inte bara följer med Force Commander på förbandsbesök och möten, utan också förbereder dessa innan genomförandet. Således har Jonas Waltari på nära håll sett NBG 11 växa och utvecklas:
–Att ha fått följa hela resan, från att förbandet bara fanns som en bild i Power Point, till att se hur förbanden vuxit fram genom att chefer och soldater rekryterats, samövats för att sedan stå i beredskap, har varit en mycket värdefull lektion i hur personal och materielförsörjningen fungerar i Försvarsmakten.

Till Afghanistan

På fredag gör han sin sista arbetsdag som MA. Sen gör han som nära 700 av de svenska soldaterna och officerarna i Nordic Battlegroup åker på internationell tjänst. I Jonas Waltaris fall väntar ett halvår i Afghanistan. Dit ansluter i olika omgångar också flera kollegor från NBG:s Force Headquarters som bemannar främst olika chefsbefattningar. Men innan Jonas Waltari lämnar Sverige väntar semester i en dryg vecka:
–Den är så kort så den knappt räknas, säger han.
Men så var det ju det där med att alltid ligga steget före:
–Jag har redan nu bokat in en lång utlandsresa med familjen direkt efter hemkomst från Afghanistan.  Så då har vi har något att se fram emot, avslutar Jonas Waltari.