Specialister i Hemvärnet

Det har gått några dagar sedan Hemvärnets stora övning Nationellt Skydd 11 och de drygt tusen personer som var inblandade i övningen har gått tillbaka till sina vardagliga sysselsättningar.

Kent Mattsson spanar av terrängen kring Såtenäs efter eventuella hot. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Veronica Johansson och hunden My i söker efter fienden i Lidköping.
Veronica Johansson och hunden My i söker efter fienden i Lidköping. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Martin Koshaba, Skaraborgs Regemente, ser till så att Hemvärnets bilar rullar under övningen.
Martin Koshaba, Skaraborgs Regemente, ser till så att Hemvärnets bilar rullar under övningen. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
"Vi måste göra rätt från början" säger Åke Spetz.
"Vi måste göra rätt från början" säger Åke Spetz. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Veronica Johansson och hunden My i söker efter fienden i Lidköping. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Martin Koshaba, Skaraborgs Regemente, ser till så att Hemvärnets bilar rullar under övningen. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
"Vi måste göra rätt från början" säger Åke Spetz. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

För Martin Koshaba vid Tekniska Detaljen på Skaraborgs Regemente så innebär avslutandet av övningen egentligen ingen skillnad i arbetsuppgifter.

– Vi är specialister som är med och hjälper till när det behövs vid större övningar. Vi gör samma uppgifter då som vi gör varje dag i vanliga fall, säger Martin Koshaba.

Martin och kollegan Joel Robertsson tillhandahåller tekniskt stöd under övningen och arbetar vid mitt besök med ett terrängfordon. De är själva inte med i Hemvärnet men är ett av många exempel på den stora mängd specialister som är inblandade vid så här stora övningar.

Inom Hemvärnet finns det en mängd befattningar som kräver specialistbakgrund. Veronica Johansson och hunden My är en del av insatskompanierna som säkrade hamnen i Lidköping under veckoslutet.

– Genom att använda oss av hundar i bevakningen av ett område så frigör man soldater från bevakningsinsatser som sedan kan användas på annat sätt, säger Veronica Johansson.

My är tränad för att jobba som bevakningshund. Hon reagerar på ljud, rörelser och lukter mycket effektivare än en patrull med bara människor kan. När My sedan reagerar så kan patrullen snabbt förstärkas med fler soldater.

– Jag gör det här för att det är så oerhört roligt att jobba med min hund och här får vi chansen att samtidigt göra en insats, avslutar Veronica innan hon och My fortsätter spana av området.

Att kombinera sitt stora intresse med att göra en insats är också det som driver Kent Mattsson att engagera sig i Hemvärnet.

– Jag älskar att flyga och här har jag ju chansen att göra det jag älskar i kombination med att andra kan ha stor nytta av det jag gör, säger Kent Mattsson.

Kent ingår i den flyggrupp som är knuten till en av de tre hemvärnsbataljoner som genomför övningen. Under veckan så har han flugit ett fyrasitsigt propellerplan för att stödja hemvärnsstyrkorna på marken.

– Vi har rekat vägen under mobiliseringen av soldaterna. Vi har kollat så att radioförbindelserna fungerar som de ska och vi har även hjälpt till att spana av området för insatskompanierna, säger Kent som har varit med redan från uppstarten av flyggruppen.

För att övningarna ska vara så säkra som möjligt så har det även genomförts försök med en trafikpluton under övningen. Deras uppgift är bland annat att eskortera förbanden och se till så att de kommer dit de ska på ett säkert sätt.

– För oss är det alltid skarpt läge. Vi kan inte göra fel och göra om. Hos oss gör man aldrig fel, då blir det aj, kommenterar Åke Spetz som är chef på trafikplutonen.