På plats i osäkert Syrien

För sin egen säkerhets skull håller FN-observatörerna i Syrien koll på vad som händer i sydöstra området. Dagliga lägesrapporter skickas till FN. Det säger major Magnus Heimler som är en av tre svenska observatörer i landet.

Militärobservatörer förbereds för tjänstgöring på Golanhöjderna. Foto: Försvarsmakten
Under Magnus Heimlers tjänstgöring som FN-observatör i Syrien har läget i landet dramatiskt förändrats.
Under Magnus Heimlers tjänstgöring som FN-observatör i Syrien har läget i landet dramatiskt förändrats. Foto: Privat
Under Magnus Heimlers tjänstgöring som FN-observatör i Syrien har läget i landet dramatiskt förändrats. Foto: Privat

Untso i Mellanöstern är FN:s äldsta insats, den etablerades redan 1948. Sverige har för närvarande tre FN-observatörer i Syrien och tre i Libanon. Till följd av den alltmer oroliga situationen har familjerna till två av de tre svenska FN-observatörerna i Syrien nu valt att lämna landet.

Rörelsefriheten har begränsats jämfört med tidigare och FN har utfärdat reserestriktioner till sina FN-observatörer. De får bara vistas i Damaskus på sin lediga tid, och under fredagar och lördagar håller man sig inomhus. Det är efter fredagsbönen som demonstrationer och sammandrabbningar eskalerar. Sedan lugnar det ned sig igen till den nya arbetsveckan.

Säkerheten först

Demonstrationerna startade i mitten av mars, i området kring staden Daraa som ligger strax söder om Damaskus. Oroligheter har sedan stegvis spritt sig till andra delar av Syrien. Sedan oroligheterna startade har över tusen dödats och över 10 000 fängslats bedömer olika oberoende källor.

Magnus Heimler som tjänstgör som ställföreträdande chef på Untso:s Damaskuskontor, förklarar att FN-observatörerna ute i fält ska först och främst tänka på sin egen säkerhet. Därför håller man koll på vad som händer i det sydöstra området, så att ingen hamnar i någon korseld. Dagliga lägesrapporter skickas till FN.

– De observerar bara på avstånd, skriver sina rapporter och skickar iväg. Trots att FN har mandat att röra sig fritt, så kör man inte igenom uppsatta vägspärrar eller närmar sig syriska trupper som patrullerar. Hellre står de på en kulle med kikare. Allt för att inte utmana ödet, säger han.

Förstärkt med splitterskyddade fordon

Det har hänt att FN-observatörer under patrull blivit utsatta för stenkastning av tonårspojkgäng uppeldade av stämningen. Ofta har äldre män ingripit. Syrier är positiva till observatörernas närvaro. FN har ”alltid” varit där och uppfattas som ett naturligt inslag i vardagen. För säkerhets skull har FN tillfört ett antal splitterskyddade fordon som används vid patrullering på södra Golan.

Folk kommer ofta fram och ber observatörerna stanna kvar i byarna. Som en lugnande part.

– De inser inte att vårt uppdrag handlar om bevaka gränslinjen till Israel på Golanhöjden. Vi kan inte lägga oss i landets interna konflikter. Det vore katastrof om FN-observatörernas neutralitet ifrågasattes.

I slutet av juni kommer en ny svensk FN-observatör och ersätter Magnus Heimler. De övriga två svenskarna roterar hem i oktober. Trots att Magnus familj lämnat Damaskus har han själv ingen tanke på att åka hem i förväg.

– Nu om någonsin behöver FN sina ögon och öron på plats.

Untso står för United Nations Truce Supervision Organization