Med jägartjänst i sikte

Nu har den andra omgången rekryter ryckt in till den grundläggande militärutbildningen, GMU. På Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur var det dessutom premiär för GMU. – Så här inledningsvis känns det som jag är på rätt spår, det känns definitivt som att jag vill bli jägarsoldat, säger Albin Torkelsson från Kungsbacka, en av de 39 rekryterna i Arvidsjaur.

Göteborgaren Albin Torkelsson klarade 115 situps under inryckningstestet, – Det känns definitivt som att jag vill bli jägarsoldat, sa han.
Göteborgaren Albin Torkelsson klarade 115 situps under inryckningstestet, – Det känns definitivt som att jag vill bli jägarsoldat, sa han. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Gustav Ling från Luleå som var tvungen att avbryta värnplikten för något år sedan fick en andra chans när möjligheten att söka GMU kom.
Gustav Ling från Luleå som var tvungen att avbryta värnplikten för något år sedan fick en andra chans när möjligheten att söka GMU kom. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Göteborgaren Albin Torkelsson klarade 115 situps under inryckningstestet, – Det känns definitivt som att jag vill bli jägarsoldat, sa han. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Gustav Ling från Luleå som var tvungen att avbryta värnplikten för något år sedan fick en andra chans när möjligheten att söka GMU kom. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Tisdagen den 26 april var det dags för inryckning till GMU omgång 2, för I 19 och A9 innebar det att totalt cirka 180 rekryter nu är på plats för utbildning. På pansarbataljonen i Boden rör det sig om drygt 90 rekryter, 50 på Artilleriregementet och 39 på jägarbataljonen i Arvidsjaur.

– De som nu ryckt in i Arvidsjaur går det rakaste vägen till färdig jägarsoldat eftersom de har tilldelats en preliminär placering vid jägarbataljonen. De ska självklart genomföra hela GMU med godkänt som alla andra i Försvarsmakten som vill få en anställning. Men de måste också klara av några dagars särskilda tester och prov för särskild ansökan, dessa prov genomförs i slutet av utbildningen, berättar kapten David Engström, skvadronchef.

Efter GMU, med start i augusti inleds den 12 månader långa utbildningen till jägarsoldat, GU J. Då anställs soldaterna enligt soldatavtalet, först med en 6 månaders provanställning.

Mycket nytt

För de nyinryckta rekryterna innebär den första veckan givetvis mycket nytt att få koll på, det inledande utbildningsprojektet heter också passande nog ”Koll på läget”. Första veckan program är fyllt med bland annat uthämtning av och att lära känna all utrustning, inre tjänst och teoretiska pass med utbildning i lagar, förordningar, säkerhet, förmåner och mycket annat.

Inryckningstester

Fredagen inleddes med fotvårdsutbildning, bland annat fick rekryterna lära sig grunderna i hur man tejpar fötterna för att undvika skavsår. Under förmiddagen genomfördes sedan inryckningstester. Här kontrolleras rekryternas fysiska status, det görs genom funktionstester av knä, ben, höfter och fötter. Detta följs av maxtester av olika slag, pushups, situps, upphopp, rygghäng och armhäng. Avslutningsvis görs ett uthållighetsprov i löpning. Under utbildningen återkommer testerna vid två tillfällen för att följa upp rekryternas fysiska status.
– Det känns ganska bra, nu känner man vilken nytta man har av att ha förberett sig innan, jag har tränat stenhårt inför inryckningen, berättar Albin Torkelsson.

En andra chans

Efter inryckningstesterna följde utspisning av lunch utomhus. Också det något helt nytt som rekryterna måste lära sig så det sedan fungera smidigt när man är ute på utbildningspass på övningsfältet. Efter lunchen fortsatte verksamheten med grundläggande vapenutbildning.
– De inledande dagarna är som jag förväntade mig. Jag har i och för sig varit med om det här tidigare, jag gjorde lumpen men fick avbryta på grund av en skada. Det var en stor besvikelse att inte kunna fullfölja värnplikten så när chansen att söka GMU kom tvekade jag aldrig och nu är jag helt inställd på att bli jägarsoldat, berättar Gustav Ling från Luleå.

– Det är viktigt att poängtera att GMU i Arvidsjaur inte är en jägarutbildning, den är upplagd på precis samma sätt som på alla andra förband i landet. Det är dock det säkraste sättet att kunna fortsätta och få anställning vid bataljonen, därför är det den bästa förberedelsen för den som vill bli jägarsoldat. Rekryter med genomförd och godkänd GMU vid jägarbataljonen har alltid företräde i förhållande till dem med GMU från annat förband om personer bedöms likvärdiga, avslutar överstelöjtnant Urban Edlund, chef för Arméns jägarbataljon.