Luftvärnet försvarade Öland

Luftvärnet har övat strid mot luftmål på norra Öland. Målet med övningen var att träna den 61:a luftvärnsbataljonen mot en avancerad motståndare som kom från F 7 och flygskolan.

Fredrik Hofling och Niklas Bohman siktar övningens första målflyg.
Fredrik Hofling och Niklas Bohman siktar övningens första målflyg. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Fredrik Hofling och Niklas Bohman siktar övningens första målflyg. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

– Det har varit en fantastiskt bra övning för oss, sammanfattar Johan Kämpe, chef för 61:a luftvärnsbataljonen. Vi har fått öva bataljonsstridsgruppens alla funktioner och haft mycket målflyg. Stridsgruppen är ett system av system och det är först när de är riktigt samspelta som man når önskad effekt. Och jag är synnerligen nöjd med resultatet.

Välkommet nytillskott

Med på övningen finns bataljonens 47 nyanställda soldater. För bara tre veckor sedan ryckte de ut från GMU (den grundläggande militära utbildningen). Vid luftvärnets robotsystem 97 står en av de nya soldaterna, Filip Wulff, vaktpost.
– Det är lite lugnare tempo nu som anställd än det var på GMU:n, säger han. Det innebär att det finns mer tid att lära sig saker ordentligt och att vi nya kan reflektera mer över det vi gör, förklarar han
– Med den här övningen får de nya soldaterna en bra målbild för framtiden, säger Johan Kämpe, som också berömde sina nya soldaters vilja och engagemang.

Viktiga tider för luftvärnet

Klockan 11:00 var den första tiden då 61:a luftvärnsbataljonen hade i uppgift att stå eldberedd. Strax därefter upptäcktes det första fientliga flygplanet på förbandets radarskärmar.
Vid en robot 70-pjäs står målobservatör Niklas Bohman och robotskytt Fredrik Hofling redo och lyssnar i hörlurar på information från deras stridsledare. Snabbt snurrar Fredrik Hofling runt med 70-systemet och börjar söka efter dagens första mål, en Learjet som uppenbarar sig strax därefter ovanför Trollskogens tallar.
– Tracking. Bird away. Bird effective! Fredrik Hofling rapporterar in via radio att roboten träffat sitt mål.
– Det absolut viktigaste för ett luftvärnsförband är att vara eldberett i tid, förklarar biträdande övningsledaren Bo Hansson. Som luftvärnare får man oftast ingen andra chans. Därför kommer det första flyget idag nästan direkt efter utsatt tid.

Tur med vädret

– Det har varit bra flyg, mycket flyg och vi har haft bra väder, säger Erik Mattsson på robot 70-kompaniet.
Och bra väder är inte bara trevligt för de övade utan en förutsättning för 70-systemet, som bygger på att skytten kan se målet. Så länge det finns fri sikt finns inget som kan störa ut systemet.
– Att öva mot riktigt flyg istället för i simulatorn tycker jag är bättre, säger Johan Ek.
– Och det är aldrig fel att vara i fält, säger Erik Mattsson. Vi har inte omgrupperat lika mycket som vi brukar, eftersom övningen främst är en operatörsövning. Samtidigt är uthållighet en av luftvärnets starkaste grenar. Att under lång tid kunna skydda en plats mot hot från luften kan ingen annan.